Vlaanderen blijft zichzelf opvolgen in het maken van politie- / detectiveseries. Het succes hiervan (zelfs over de landgrenzen heen) wordt ondermeer mee veroorzaakt door de zorg die besteed wordt aan het muzikale luik ervan. Dat vaste seriecomponist Johan Hoogewijs (van Langs de Kade, Heterdaad, Niet voor Publicatie, ...) bij deze soundtrack weer een hoge pluim op zijn hoed mag steken, staat als een paal boven water.
De muziek voor de detectiveserie Witse leunt aan bij de Pajottenlandsfeer die de serie uitstraalt. Met de nodige soberheid en sereniteit worden op deze plaat 22 filmische fragmenten voorgeschoteld. De muziek voor deze cd is gebaseerd op het TV-verhaal, maar werd apart gecomponeerd. Vele stukken zullen in de serie nooit te horen zijn, hoewel ze wel allen het sobere en mystieke karakter bezitten. De basis voor deze sfeer ligt voornamelijk bij het subtiele pianospel van componist Hoogewijs, maar wordt veelal versterkt door de melancholische mondharmonica van grootmeester Toots Thielemans. Ondersteund door achterliggende, donkere ritmen wordt een erg homogeen geluidskader geschapen waar toch veel variatie in te vinden is. Zo is het vrij opgewekte, jazzgedreven 'One for the Road' een heerlijk virtuoos geluidsspel tussen piano, harmonica en trompet (Hans Dagelet) en verraadt de titel 'Witse goes Funky' al de soulvolle funk waarin het nummer baadt. De hele plaat is echter stevig weggemixt waardoor alle instrumentale partijen in een ijle, fluisterende atmosfeer baden met verre echo's en vage impressies. Zo zijn ook sax- en vioolspel erg voorzichtig verweven in deze plaat. Dat geeft het geheel tegelijkertijd een filmisch, maar ook een loom en weemoedig karakter. Hoewel 'Bolero Jazz' als uitschieter het tegendeel wil bewijzen, siert deze soundtrack in zijn sereniteit en subtiliteit. Een prima, rustgevend sfeerscheppertje dus.
Goed nieuws voor de muziekfanaat die zich wenst te distantiƫren van het soms banale televisieschouwspel: deze fantastische soundtrack is ontkoppeld van de Witse serie. De op en top professionele samenwerking van 2 meesterlijke muzikanten is een streling voor het openstaande oor. Hoewel de hoes velen zal doen aarzelen om dit schijfje aan te schaffen, is de inhoud ervan des te overtuigender! Ontroerende plaat.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.