Een aantal jaren geleden zouden onder de meest invloedrijke death metalbands voornamelijk Amerikaanse namen terug te vinden zijn: Cannibal Corpse, Deicide, Morbid Angel... Nochtans is er tegenwoordig een Europese band die steevast in dat rijtje opduikt en dat is het Poolse Vader. Dit viertal onder aanvoering van gitarist/brulkikker Piotr 'Peter' Wiwczarek wist dankzij een onaflatende stroom optredens het publiek overal te lande te overtuigen van hun kunnen. Vader is een ware splinterbom op het podium maar ook hun platen zijn geselende lappen onvervalste energie. Met 'Impressions in Blood' levert het viertal nog maar eens een superbe schijf af.

Na het beluisteren van 'Impressions in Blood' valt snel op dat Vader niet over één nacht ijs is gegaan bij het creëren van dit monsterstuk: er valt immers heel wat nieuws te rapen. 'Between Day and Night' is een naar Vader-normen enorm bombastische intro die feilloos overgaat in 'Shadowfear', een behoorlijk lang en energiek nummer met snedige riffs van zowel Peter als zijn zessnarige kompaan Mauser. 'Shadowfear' wordt gekenmerkt door zeer melodieuze riffs, die dankzij het haast machinale drumwerk van Daray (tevens actief bij Vesania) extra cachet krijgen. De eerste verrassing is daarmee een feit: Vader weet niet enkel hoe er gebeukt moet worden, ze kunnen nog verdacht subtiel zijn ook. 'As Heavens Collide...' is een rasechte Vadersong: snel, hard en compromisloos. Maar 'Hellelujah!!! (God Is Dead)' krijgt iets heel interessants mee, namelijk een waar klassiek orkest. Tijdens de tragere passages bevat de song daardoor een apocalyptisch tintje dat niet makkelijk af te schudden valt. Vervolgens schakelt Vader lustig door naar de zesde versnelling en dankzij 'Field of Heads' of 'Red Code' zal er menig meubilair sneuvelen. Het klassieke orkest komt links en rechts nog even opdagen voor een minder prominente bijdrage, maar afsluiter 'The Book' komt ook al met iets bijzonders opdraven: tribale percussie. Wie dus beweerde dat Vader enkel rechttoe-rechtaan nummers kan maken is er dankzij 'Impressions in Blood' aan voor de moeite.

Vader verrast en weet met dit album alweer te laten horen waarom zij tot de top gerekend worden. Deze laatste toevoeging aan het arsenaal is snoeihard, bijzonder aanstekelijk en een rasechte death metal slachtpartij. Deze Poolse oorlogsmachine raast verder op volle kracht en zal na de nucleaire holocaust triomfantelijk uit de assen verrijzen, het banier trots hoog geheven.

Meer over Vader


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.