In de 15de eeuw hadden de joden in Spanje een rijke liederentraditie opgebouwd. Deze zogenaamde Sefardische joden werden vanaf 1492 uit Spanje verbannen . Op zoek naar een nieuwe thuis verspreidden ze zich langs de kusten van de Middellandse Zee. Hun liederentraditie namen ze mee en hoewel deze traditie sterk onder invloed stond van de lokale gebruiken blijven de joden tot op de dag van vandaag deze gezangen zingen. In iedere streek net een beetje anders, maar nog altijd in hun eigen mengtaaltje dat ze uit Spanje meebrachten.
Cycle is een groep van vijf muzikanten, twee zangers en drie percussionisten , die zich op deze traditie heeft gestort. Ze blijven trouw aan het gebruik om het gezang alleen maar met slaginstrumenten te begeleiden. Dit geeft een heel eigen klankbeeld dat toch verrassend rijk is. De stemmen worden op een heel rauwe manier gebruikt. Geen Belcanto dus ,maar een volkse, schijnbaar ongeschoolde zangwijze. De cd is een reis door het leven: liederen over de kindertijd, de eerste liefde, tot gezangen over de dood. Dankzij de Engelse vertaling in het boekje kan je de poëtische teksten perfect volgen. De uitvoerders proberen ook een overzicht te geven van de verschillende lokale invloeden. De liederen van de Sefardi die naar Arabische landen zijn uitgeweken krijgen typisch Arabische versieringen zoals in ´Nochez, Nochez´, terwijl de liederen uit de Balkan de gebruikelijke balkanweemoedigheid meekrijgen. De muzikanten van Cycle proberen dit ook in hun begeleiding door te voeren. De liederen worden telkens begeleid met slaginstrumenten van de streek waar ze de liederen opgevangen hebben, zoals bijvoorbeeld vingercymbalen in het lied ´Sou ´Pa Mana´.De percussie is zeer eenvoudig, vaak een vast ritme dat het volledige lied doorgaat. Dit geeft de muziek een heel volks karakter. De uitvoering is bijzonder verzorgd en komt heel geloofwaardig over, maar het blijft toch een beetje vreemde muziek. Het doet wat denken aan de gregoriaanse gezangen van broeders tijdens de vespers, terwijl het eigenlijk heel wereldse teksten zijn. Er komt nooit een climax, wat voor iemand die niet met dit genre vertrouwd is misschien teleurstellend zal zijn. In ruil hiervoor krijg je wel muziek die een heel spirituele sfeer ademt.
Dit is een aanrader voor de liefhebbers van oude muziek. Een heel degelijke uitvoering van mensen die duidelijk weten waar ze mee bezig zijn. Het dient echter wel gezegd dat deze muziek moeilijk te vatten is en voor iemand die nog maar net naar klassiek begint te luisteren misschien een paar bruggen te ver zou kunnen zijn. Voor wie op zoek is naar iets anders kan dit echter een schitterende ontdekking zijn.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.