Aram Van Ballaert is niet zomaar een klassiek gitarist. Naast de studie van het klassieke repertoire heeft hij een sterk ontwikkeld gevoel voor andere genres zoals pop en rock. Getuige daarvan zijn de samenwerkingen met o.a. Anton Walgrave en Ronny Mosuse. Deze brede interesse en zin voor avontuur zijn een welkome aanvulling bij zijn technische virtuositeit om met grote slagkracht een lezing van negen 20e eeuwse composities uit de Latijnse wereld te brengen.
Negen composities van de hand van negen verschillende toondichters suggereren een denkbeeldige reis doorheen Latijns Amerika. Een waaier van aspecten uit de Zuid-Amerikaanse cultuur wordt gereflecteerd in de muziek. De niet afgevlakte emotionele beleving zoals in de tangowijk van Buenos Aires, traditionele zang en dans, filosofie. In de muziek wordt zulke rijkdom op de meest uiteenlopende manieren uitgedrukt. Gaande van repetitieve, avant-gardistische elementen in Leo Brouwer's 'Paisaje Cubano con campañas' tot zeer lieflijke en harmonieuze versjes in het ronduit schitterende 'Reflexiones Latinas' van Jorge Morel. Het uitgebalanceerde dat deze muziek in zich draagt, wordt op een voortreffelijke wijze in ere gehouden door Aram Van Ballaert die steeds op zoek lijkt te zijn naar de juiste finesse waarmee hij de snaren moet bespelen. De ontmoetingen die hij heeft gehad met Jorge Morel, Juan Falú en Jorge Cardoso hebben hem hierin ongetwijfeld een heel eind verder gebracht. De andersheid van Zuid-Amerika grijpt naar de keel. Zo ook op 'Jongo', een compositie van de Braziliaan Paulo Bellinati, dat met haastige ritmes een tafereel van spelende straatkinderen uit Sao Paulo schildert ('Jongo' is tevens de naam van een spel). Juan Falú's klein meesterwerk 'Que lo diga el río' is haast poëzie. Tempowisselingen die fijn in het geheel verwerkt zijn, hier en daar een dof geluid en een ongeremde fantasie vormen een wonderbaarlijke combinatie. De riviernimf zelf had niet beter gedaan.
'Danza' is een heerlijk gekruide ontdekkingsreis waarin Aram Van Ballaert de luisteraar langsheen prachtige muziekstukken van bekende en minder bekende componisten loodst. De affiniteit die Van Ballaert heeft met Zuid-Amerika en de ijver die hij aan de dag legt om deze componisten beter te leren begrijpen, monden uit in een geraffineerde documentaire. Hopelijk laat een echte reis door Zuid-Amerika een even zinderende indruk na als het beluisteren van deze cd.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.