Tatjana Vassilieva is een jonge celliste afkomstig uit de voormalige USSR die het prestigieuze Rostropovich concours in Parijs heeft gewonnen. Ze heeft alle troeven om een schitterende carrière uit te bouwen: ze heeft een volle krachtige sonoriteit, beheerst haar instrument op virtuoze wijze en is begaafd met een natuurlijke muzikaliteit.
Op deze cd heeft ze bovendien een gedurfde keuze gemaakt door uitsluitend hedendaagse werken op te nemen. In de keuze van de componisten is er een overwicht van Russische componisten merkbaar met Rodion Shchedrin, Alexander Raskatov en Alfred Schnittke. Hun muziek wordt geconfronteerd met werk van de Fransman Henri Dutilleux, de Finse Kaija Saariaho, de uit Italië afkomstige Marco Stroppa en de Pool Krzysztof Penderecki. Een bont gezelschap van componisten met een erg grote verscheidenheid aan stromingen en stijlen. En eer wie eer toekomt, de veelzijdigheid van Tatjana Vassilieva is opmerkelijk: het is alsof ze zich evenzeer thuisvoelt in de streng gecontroleerde stijl van Dutilleux als in een spectraal beïnvloede esthetiek als die van Kaija Saariaho. Dat ze zich perfect terugvindt in de muziek van haar landgenoten hoeft allicht geen betoog.
Een werk dat een bijzonder sterke indruk heeft nagelaten is 'Ay, there's the rub' van Marco Stroppa. Hierin worden verschillende technieken afgewisseld soms met een verbluffende snelheid en bovendien blijkt dit muzikaal niet te vervallen in een soort van circus-act. Integendeel, de compositie van Marco Stroppa is een van de meest beklijvende van deze cd. Een ander werk dat eveneens een sterke indruk maakt is 'Per Slava' van Penderecki. De vorm is onmiddellijk voor iedereen duidelijk: vanuit een trage melodie bouwt hij de compositie geleidelijk aan op naar een hevig hoogtepunt waarna een stelselmatige afbouw volgt. Kortweg spanning en ontspanning maar hoe weet Penderecki met dit eenvoudige procédé een beklijvend muziekstuk te maken en hoe weet Tatjana de emotie van deze compositie mooi te doseren en op te bouwen.
De composities van de Russische componisten zijn voor ons mischien minder aantrekkelijk bij een eerste beluistering maar dit kan cultureel bepaald zijn of misschien is het gewoon subjectief. Maar zeker is dat de uitvoeringen bijzonder overtuigend zijn. Tatjana Vassilieva is een beloftevolle celliste die met deze cd op overtuigende wijze haar meesterschap heeft bevestigd.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.