Een clash tussen twee werelden, Bach aan de ene kant en enkele hedendaagse componisten aan de andere kant, dat is de opzet van deze cd. Uit de 'Goldberg Variaties' worden de 'Aria', de negen 'Canones', het 'Quodlibet' en de 'Aria da capo e Fine' gespeeld. Alleen de 'Aria' en het 'Quodlibet' worden op harpsichord gebracht de andere delen door strijktrio in transscripties van Dmitri Sitkovetsky. De hedendaagse componisten kregen een plaats toegewezen tussen die delen en moesten hun werken baseren op Bach.

Dat zo'n opzet vervreemdend werkt, zal niemand verbazen. Het vervreemdend effect duikt op meteen na de inleidende aria wanneer het harpsichordgetokkel plaatsmaakt voor zachte marimba-aanslagen die een viola d'amore begeleiden. Terwijl 'Goldberg's Ghost' van Garth Knox eerst nog een vreemd georkestreerde Bach-compositie lijkt, lopen marimba en viola d'amore steeds verder van elkaar en evolueert het nummer naar een duidelijk hedendaagse compositie met aangestreken marimba en knarsende viola. Het contrast tussen het strak uitgelijnde van Bach en moderne klankwereld van de andere composities (ijle klanktapijten, zenuwachtige glissando's en ratelende fluitnoten) werkt zeker verrijkend. Doordat elke 'Canone' ingeleid en opgevolgd wordt door een hedendaags werk komen ze in een ander daglicht te staan en worden ze met andere oren beluisterd. Een 'Canone' die opstijgt uit de contemplatieve woestijn van Marcel Reuters 'Interludio' of uit de gespannen chaos van 'Vier Variationen 3-4' van Brice Pauset kan verbazend verrassend uit de hoek komen.

Het verrijken van de 'Goldberg Variaties' vergt van de compositie een zeker niveau dat niet altijd gehaald wordt. Zo leidt de aaneenschakeling van verschillende ritmische cellen in 'Hotberg Stories I' van Bernard Struber eerder tot een slaapverwekkende vertoning dan tot hypnotiserende herhalingen waarbij de spanning steeds hoger wordt opgedreven. Ook de vertolking van de variaties zelf laat te wensen over. Verzorgd maar kurkdroog gespeeld, getuigen ze van een gebrek aan bezieling. Een interessant project dus, maar de invulling had wat beter gekund.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.