Het accordeon wordt nog altijd met een scheef oog bekeken. Ondanks vele prachtprestaties op dit instrument blijft het een beetje het zwakke broertje. Dit echter volledig ten onrechte. De jonge Duitse accordeonvirtuoze neemt de luisteraar mee op een tocht door het hedendaagse repertoire voor dit instrument en gunt ons tegelijkertijd een blik op de ruime mogelijkheden van het instrument in een bewerking van bekend orgelrepertoire.
Het valt op hoeveel onbekende componisten opduiken op deze plaat. Wie al ooit van Bogdan Precsz of Petri Makkonen gehoord had, mag het ons altijd laten weten. Dit belet echter niet dat het stuk voor stuk om pareltjes gaat. De brede waaier aan stijlen maakt van deze CD een boeiend geheel. Verrassend virtuoze werkjes worden afgewisseld met zeer intieme stukjes muziek die je meteen doen wegdromen. Tegelijkertijd wordt ook het avant-gardistische niet uit de weg gegaan. Af en toe produceert het accordeon van Kustner geluiden die je niet van zo'n ding zou verwachtten. In César Francks 'prelude, fugue et variation' bewijst de soliste dat ze ook de grote klassiekers aankan. Dit meesterwerk voor groot orgel brengt ze op overweldigende wijze. Ook haar instrument komt nooit tekort. Het klinkt bij momenten als een echt groot orgel. Dit is toch wel verrassend voor zo'n klein instrument. De interpretatie die Kustner neerzet geeft blijkt van een grote muzikale maturiteit terwijl deze vrouw nog maar vierentwintig is. Vele anderen kunnen op deze leeftijd slechts dromen van dit niveau. Wie accordeon zegt, zegt meteen ook Astor Piazzolla. De Argentijnse grootmeester kon natuurlijk niet ontbreken op deze plaat. In het korte werkje 'Contrabajeando' laat de soliste horen dat ze ook deze geheel eigen stijl meester is. Het stukje brengt alle Latijns-Amerikaanse passie van Piazzolla naar boven zonder sentimenteel of melancholisch te worden. Om de cirkel rond te maken staan er ook een aantal werken van jonge Scandinavische componisten op. Het is al een aantal jaren zo dat er heel regelmatig muzikale pareltjes uit het hoge noorden komen. Ook voor het accordeon is dit blijkbaar het geval. Naar goede gewoonte leggen de Scandinaven een brug tussen romantische muziek en de avant-gardemeesters. Het resultaat is verrassend mooie muziek die bulkt van de emoties.
Karin Kustner zet met deze plaat een schitterende prestatie neer. Het is duidelijk dat we van deze vrouw het laatste nog niet gezien hebben. De CD is een totaal overzicht van het accordeonrepertoire uit de twintigste eeuw. Alle verschillende stijlen worden op een even verzorgde manier uitgevoerd. Nooit duikt er een moment verveling op. Het is zelfs ronduit een boeiende ontdekkingstocht.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.