"Kinderen kennen meer klassiek dan je denkt" is het motto achter één van de vele promotiecampagnes die Klara het afgelopen jaar voerde. Het opzet van deze actie is om zo veel mogelijk kinderen uit het basisonderwijs (en hun ouders en leerkrachten) te laten proeven van klassieke muziek, en dit op een ongedwongen manier. Een heel aantal onder hen vindt immers niet vanzelf de weg tot klassieke muziek, en daarom lanceerde de klassieke radiozender zo'n twee jaar geleden Klara4Kids.

De eerste editie van het Klara4Kids-evenement in februari 2007 – met als thema 'Klassiek met een kroontje' – lokte meer dan 200 enthousiaste deelnemers. Eén jaar later werd ook de eerste cd met klassieke muziek voor kinderen, 'Prinsen en Prinsessen. Muziek met een kroontje', met veel succes ontvangen. Dit vroeg dan ook om een tweede Klara4Kids-cd. Deze verscheen eind november 2008, en draagt de al even tot de verbeelding sprekende titel 'Ezels en Elfen. Klassiek uit het toverbos'. De release van deze cd en de bijbehorende website werd ook aangegrepen om een tweede – nog grotere – editie van Klara4Kids, die op 21 februari in HETPALEIS doorging, aan te kondigen.

'Ezels en Elfen' is meer dan een cd met betoverende muziek van enkele bekende componisten zoals Felix Mendelssohn-Bartholdy, Modest Moessorgsky, Edvard Grieg en Camille Saint-Saens. Bij de cd hoort namelijk een leesverhaal, dat als rode draad dient bij het beluisteren van de nummers. Zo wordt de muziek opgehangen aan het bekende sprookje van Hans en Grietje, die aan de heks kunnen ontsnappen en door het toverbos hun weg naar huis terug zoeken. Bij elk tekstdeeltje hoort een stukje muziek, dat qua sfeer of inhoud aansluit bij het fragment. De illustraties van Gerda Dendooven geven het geheel nog wat extra magie. Dankzij de afwisseling tussen vocale muziek, orkestmuziek, kamermuziek en rustigere of net meer ritmische nummers, kan elk kind zijn gading vinden in de inhoud van de cd.

Nieuw dit jaar is de toevoeging van educatieve fiches, die op de bijhorende website gratis gedownload kunnen worden. Hiermee wil Klara tegemoet komen aan de vraag van leerkrachten naar praktische toepassingen bij de cd. De fiches bestaan enerzijds uit ludieke opdrachten voor de leerlingen, en anderzijds vinden leerkrachten er achtergrondinformatie en didactische tips bij elk muziekstuk (met verwijzingen naar de eindtermen muzische vorming). Ook creatieve ouders kunnen hiermee aan de slag.

Zonder al te betuttelend over te komen, slaagt deze cd erin om klassieke muziek toegankelijk te maken voor jonge kinderen. Het geheime ingrediënt hiervoor schuilt in het uitgangspunt: de fantasiewereld van kinderen. Een bijkomend pluspunt is de bijzonder goede kwaliteit van de uitvoeringen. Dit initiatief is dan ook een mooi voorbeeld voor een degelijke samenwerking tussen de culturele sector en het onderwijs. Dient het nog gezegd dat dergelijke initiatieven aangemoedigd moeten worden, gezien de schaarste ervan in het Vlaamse muzieklandschap? Immers, jong geleerd is oud gedaan.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.