Als hoboist hoeft Heinz Holliger zich al lang niet meer te bewijzen. Hij heeft gedurende zijn loopbaan het ganse hoborepertoire – dat weliswaar niet zo omvangrijk is – doorlopen en talrijke opnames gemaakt. Minder bekend is dat hij ook tamelijk actief componeert; hij schreef onder meer studies voor hobo waarin hij de technische mogelijkheden van instrument en instrumentist exploreerde en nieuwe technieken aanwendde. Als uitvoerder en componist van hedendaagse muziek onderhoudt hij nauwe contacten met collega's zoals Elliott Carter en Isang Yun, de twee componisten waaraan deze cd is gewijd. Beiden schreven voor hem een hobokwartet, deels omdat het genre na het bekende kwartet van Mozart zo goed als uitgestorven was, deels door de fascinatie van de componisten voor een mengvorm van hobo met strijkers.
Na beluistering van zijn werken op deze cd is het weinig verbazingwekkend dat Elliott Carter als componist maar weinig aanhangers kent in Amerika. Zijn nogal hermetische schrijfstijl maakt het de luisteraar niet eenvoudig om een opening te vinden naar zijn muziek. Het hobokwartet vertoont mooie momenten, maar blijft doorsnee genomen vrij ondoorzichtig ondanks de kleine bezetting. De hobo heeft ook geen duidelijke rol tegenover de strijkers; soms treedt hij op als solo-instrument met een klein strijkersensemble maar meestal loopt de hoboklank wat verloren in het geheel. Opvallend is de grote klasse van de uitvoerders. Holliger beheerst zijn instument perfect, net als het clubje vrienden dat hij voor deze opname uitnodigde. Het technisch meesterschap en de trefzekerheid waarmee de violist Thomas Zehetmair de '4 Lauds' uitvoert is gewoonweg verbluffend. De grote sprongen zijn loepzuiver en interpretatief is zijn vertolking heel intens. In 'A 6 Letter Letter' dat geschreven is voor engelse hoorn, demonsteert Carter hoe hij met slechts zes noten een volwaardige compositie kan schrijven. Ondanks dit aardigheidje mist de compositie toch wat reliëf om te kunnen boeien.
De tweede cd bevat werken van de Koreaan Isang Yun. 'Piri', het Koreaanse woord voor hobo, is een vrij monotone, bijna minimalistische compositie voor hobo solo met veel lange noten die stilaan tot leven komen en terug langzaam uitdijen. In deze microtonale compositie tovert Holliger de meest onwaarschijnlijke klanken uit zijn instrument. Een pluim trouwens voor al de uitvoerders die hun uiterste best hebben gedaan om hier een ijzersterke opname te realiseren. Maar in hun belangrijkste doel, het zieltjes winnen voor de muziek van Carter en Yun, zijn ze slechts gedeeltelijk geslaagd.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.