Fuga Libera, een nog jong label, wil vooral Belgische topmusici aan het woord laten. Zo ook met deze cd met pianowerken uit het decade van vlak voor de eerste wereldoorlog. Jan Vande Weghe, die zowel een solistische carrière heeft als dat van fel begeerde begeleider, koos een op het eerste zicht vreemde combinatie van componisten. Rachmaninov, Schoenberg, Ravel, Prokofiev en Fauré maakten deel uit van dezelfde generatie, maar door hun uiteenlopende stijlen worden ze niet vaak met elkaar geassocieerd.

Op deze opname zijn cycli van de componisten te horen die ondanks hun diverse achtergrond toch veel overeenkomsten vertonen qua stijl, maar waar Vande Weghe ongelooflijk veel verschillende kleuren mee maakt. De 'Etudes-Tableaux' van Rachmaninov zijn wervelend van karakter en worden met een erg transparant pianospel gespeeld. Vande Weghe schildert broze kleuren met een zelfzekere hand en ook de vele touchés zorgt voor een rijke afwisseling. Soms klinken de akkoorden omfloerst, dan iets ronder en dan weer heel direct. Ook de waaier aan dynamieken is mooi gespreid: het lijkt soms alsof niet één, maar meerder piano's samen weerklinken, met rijke klanken bij de een en delicate trekken bij de ander. De 'Sechs kleine Klavierstücke' van Schoenberg klinken vrij rustig en quasi tonaal. Jan Vande Weghe speelt deze minimalistische schriftuur op een iets ijlere manier dan bijvoorbeeld de Ravel, wiens 'Valses nobles et sentimentales' stevig ingezet worden en vrij druk gecomponeerd zijn, wat in contrast staat met Schoenbergs zuinige schrijfstijl. Profofievs 'Sarcasmes' zijn dan weer iets complexer qua tonaliteit, en de grote verrassing van deze cd is eigenlijk de 'Nocturne nr.11' van Fauré, die erg 'modern' klinkt met harmonieën die tussen tonaliteit en atonaliteit zweven.

Het aangename aan deze cd is ook dat alle werken uit kortere stukjes bestaan (behalve de Fauré) waardoor de hele plaat een goede drive behoudt. En het blijft een onverwachte repertoirekeuze gespeeld door een van de betere Belgische pianisten, wat dit plaatje toch wel verdienstelijk maakt.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.