De leden van Quinteto Astor vonden elkaar – zoals dat wel bij meerdere ensembles het geval is – tijdens hun conservatoriumstudie. Daar ontdekten ze een gemeenschappelijke passie voor de tango en voor diens grootmeester Astor Piazzolla, aan wie ze hun naam ontleend hebben. Met 'Lugar del Tango' presenteert het kwintet zijn eerste cd, waarop naast werk van Piazzolla ook hedendaagse tango's te vinden zijn. Voor enkele nummers heeft de groep zowaar versterking gekregen van de wereldbekende bandoneonist Alfredo Marcucci.

Dat de vijf bandleden perfect op elkaar ingespeeld zijn, is van bij de eerste noten van de cd voelbaar. De warme toon en de stuwing die ze in Piazzolla's 'La Muerte del Ángel', vastgrijpen, laten ze de rest van de cd nooit meer los. Een stevige ritmiek vanuit de piano, gekoppeld aan krachtige impulsen vanuit de gitaar, zorgen ervoor dat dit nummer voor een sterke, meeslepende opening zorgt. De spanning en het vurige spel die hier opvallen, laat het kwintet even los in Kantscheli's 'Statt eines Tangos'. De bevreemdende sfeer die de harmonieën van dit stuk opwekken, hebben ze onmiddellijk te pakken, maar het samenspel blijft iets te voorzichtig en proper om voor echt vuurwerk te zorgen. In andere werken komt dat vuurwerk er gelukkig wel, zoals bij voorbeeld in het 'Concierto para Quinteto' of het spannende 'Fuga y Misterioso'. Het 'Concierto' is een van de twee langere werken op de cd, die bewijzen dat Quinteto Astor perfect aanvoelt hoe ze deze muziek moeten opbouwen. Nooit verslapt de spanning, iets waartoe de schitterende solistische interventies zeker bijdragen. 'Fuga y Misterioso' doet dan weer zijn naam alle eer aan: een stevig contrapuntisch begin, gekoppeld aan een harmoniegebruik dat hier en daar best wel mysterieus aandoet.

Al kan er gezegd worden dat sommige nummers meer passie en risico kunnen gebruiken, toch is dit absoluut een prima debuutcd. Voor de Vlaamse tangoliefhebber is dit zeker een aanrader, die doet uitkijken naar meer werk van dit ensemble.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.