De titel van deze cd onthult reeds de inhoud: liederen van Russische componisten uit de Romantische periode. Hierbij moet het woord 'Romantiek' in beide betekenissen geïnterpreteerd worden. De vijftien liederen en vier gitaarstukken die dit plaatje rijk is druipen van de honingzoete sfeer van een romantisch avondje bij kaarslicht. Voor wie onbekende Russische toondichters wil leren kennen is dit een ideale cd waarop de luisteraar een tiental componisten voorgeschoteld krijgt.

Russische volksmuziek is bekend om haar melancholie en weemoed. Deze plaat bevestigt dit nog maar eens. Zowel sopraan Kaia Urb als gitarist Heiki Mätlik interpreteren de liederen gevoelig en met veel respect voor de tekst. Soms gaat het over liefde en verlangen, dan eens over de schoonheid der natuur en dan weer over het geluk. De sfeer is zeer intiem, wat deels ligt aan het feit dat een gitaar meteen veel rustiger en gemoedelijker klinkt dan bijvoorbeeld een piano. Urb speelt met de verschillende kleuren van haar zuivere, volle stem en doet dit zeer smaakvol. Ze wordt op de voet gevolgd door Mätlik die een helder gitaarspel brengt en zich tot een uitstekende begeleider ontpopt. Ook solo geeft hij blijk van muzikaliteit en techniek. Hij scheidt mooi de melodie van de begeleiding, alsof twee instrumenten tegelijk zouden spelen. Om de drie à vier liederen doorbreken deze kleine gitaarsolo's de eentonigheid die anders misschien wel zou kunnen optreden. Geen lied is sterker of luider dan het andere, toch zorgen Urb en Mätlik voor contrasten qua karakter en tempo.

Hoewel dit een studio-opname is, lijkt het alsof zangeres en gitarist in een kerk spelen. Dit geeft een vrome dimensie bij aan het geheel. In totaal duurt de cd nog geen uur en dat is net goed genoeg om het niet beu te worden. Alle teksten staan in het boekje (in het Russisch!) met Engelse vertaling. Een mooi, lief cd'tje dat op een Valentijnsdag meer dan één hartje sneller zou doen slaan...

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.