Crossover is in. Ook de nieuwe cd van de Peruviaanse stertenor Juan Diego Flórez hoort in deze categorie thuis. 'Sentimiento Latino' (Latijns gevoel) is echter meer dan een zomaar een uitstapje van een operazanger in het traditionele latino-repertoire. Zoals Flórez het zelf in het boekje beschrijft is dit een cd vol nummers die bij hem het 'Sentimiento Latino' van zijn jeugd oproepen. Flórez wordt voor deze vijftien nummers, waarvan hij er een aantal zelf arrangeerde, bijgestaan door een wisselende begeleiding van symfonisch orkest, strijkersensemble, bandoneon, gitaar en piano.

De keuze die Flórez heeft gemaakt zorgt voor een plaat vol afwisseling. Dansbare, ritmische nummers wisselen af met liederen waar het onvervulde verlangen of soms zelfs de wanhoop in doorklinkt. Vanaf het eerste tot het laatste nummer is het duidelijk dat Flórez zich in dit genre thuis voelt. Zijn heldere en vlotte tenor weet hij evenzeer een melancholische kleur mee te geven, zoals in 'El día que me quieras', als een stralend gevoel van opgewektheid, in 'Fina estampa', waarin hij overigens zelf de bongos bespeelt. Of het nu gaat om tango's en bolero's vol liefdesverdriet of om bekendere nummers zoals de klassieker 'Granada', Flórez overtuigt door zijn wendbaarheid en door de drive waarmee hij deze liederen aanpakt. Hij voelt als geen ander de soms vreemde ritmische wendingen van deze muziek aan en weet te verleiden door hier en daar een passend snikje in zijn stem door te laten klinken. Vanuit de uitstekende begeleidende band krijgt de muziek de nodige ritmische impulsen en wordt in de inleidingen van de nummers steevast een sfeer gezet waarin het voor Flórez heerlijk zingen moet zijn. Bij de instrumenten is het naast de actieve ritmesectie vooral de bandoneon die opvalt door de mooie kleuren die Daniel Binelli eruit weet te halen.

'Sentimiento Latino' is een erg geslaagde, pretentieloze plaat, waarop dit genre liederen de erkenning krijgt die het verdient. Een heerlijk zuiderse reis, met Juan Diego Flórez als schitterende gids!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.