Venom zijn de grondleggers van het infame black metalgebeuren. Dit Britse trio verbond eenvoudigweg de agressie van punk met het luide van metal en gooide er als kers op de taart nog een pak theatraliteit bovenop. Het is nog altijd niet duidelijk of Venom zijn satanische imago daadwerkelijk volhield buiten de optredens, maar het staat alleszins vast dat hele horden zwartgeblakerde zielen Venom nog steeds als voorbeeld zien. Zelf heeft Venom altijd geleden onder interne ruzies (enkel origineel lid Cronos is nog van de partij), maar toch is 'Metal Black' de meest pure Venom-plaat in lange tijd.

Uiteraard is de titel van deze schijf een vettige knipoog naar 'Black Metal', een essentieel album van deze heren dat de black metal als genre zijn naam gaf. Maar die link met het oude Venom is niet louter in de titel terug te vinden. Geluidstechnisch gesproken heeft Venom opnieuw een stapje terug gedaan. De gelikte productie van onder meer 'Cast in Stone' of 'Resurrection' heeft plaats geruimd voor een veeleer rommelige sound. Muzikaal is er ook teruggegrepen naar oude tijden: Venom klinkt vandaag de dag terug meer punk dan metal. Een slechte zaak is dat zeker niet, maar wie Venom enkel kende van de latere albums zal lelijk verschieten. Het is discuteerbaar of iemand daadwerkelijk zit te wachten op een album dat aan alle kanten rammelt, maar het is en blijft natuurlijk Venom. Als opgestoken middelvinger naar de commercie en de platenindustrie is 'Metal Black' namelijk een schot in de roos. Vuige punk rock 'n' roll met satanische teksten en de heerlijk blaffende stem van frontman/bassist Cronos maken de dienst uit. Drummer Annton is een veel betere houthakker dan origineel lid Abaddon en weet tracks als 'Antechrist', 'A Good Day to Die' of 'Maleficarvm' de nodige drive mee te geven. Nieuwe gitarist Mykvs is zeker geen snarenwonder maar hij krijgt de job wel gedaan.

Essentieel is het allemaal zeker niet, maar een smerige en van alle franjes ontdane plaat die een stevige schop in de maag van de afgeborstelde platenindustrie is, gaat erin als zoete koek. Trends en standaarden zijn er om vrolijk genegeerd te worden en dat maakt precies 'Metal Black' zo'n heerlijke schijf.

Meer over Venom


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.