Hoewel veel mensen het nog niet weten, beschikt België over een metalzangeres die niet alleen op internationaal vlak reeds van zich heeft laten horen, maar dat ook met verve kan doen. Het gaat over Magali Luyten, zonder twijfel een van de sterkste vrouwelijke stemmen die de laatste jaren is opgedoken. En nee, ze zingt niet zoals al die hordes Within Temptation-klonen, maar weet zoals de metal queens (Lee Aaron en Doro Pesch) de show te stelen met een geniaal ruige stem die perfect past bij muziek met ballen. En ballen heeft Virus IV zeker!

De intro kan best genegeerd worden. Met een wat flauwe aanloop naar het geheel en afgrijselijk Frans Engels van een van de mannelijke bandleden is dit een halfslachtige aanloop naar het eerste nummer 'Frightening Lanes', maar vanaf dan is het meteen raak! Componist/gitarist Samuel Arkan weet welhaast perfect agressie met melodie te verweven. Dat maakt dat de muziek van Virus IV van alle markten thuis is: er zit potig gebeuk in, bezwerende keyboardpartijen, sferische passages en ware headbangfestijnen. De openingsriff van 'New Karma' is zo'n kopstoot. 'Dark Sun' neemt wat gas terug en heeft een hypnotiserend keyboardlijntje waarover Luyten wat rustiger haar ding mag doen. Maar wanneer ze haar strot volledig openzet, spat het album werkelijk gigantische vonken. Ze heeft namelijk zo'n strot waarvan mannelijke zangers zouden willen dat ze hem hadden, alleen dat zij nooit als een man klinkt. Dat de refreinen vrij makkelijk blijven hangen is ook een groot pluspunt. Verder verdient de productie ook een pluim, want die staat als een huis. Het is trouwens indrukwekkend om te horen hoe Virus IV het Talk Talk-nummer 'Such A Shame' naar zijn hand heeft gezet. In die mate zelfs dat het lijkt alsof dit altijd een metalsong is geweest. De uitstekende balans tussen moderniteit, agressie en melodie heeft dit combo gemeen met Disturbed en dat is zeker geen loos compliment. Nu alleen nog de internationale doorbraak!

Soms gebeurt het wel eens dat een geniale band vanuit het niets komt opduiken. Deze keer is dat het geval. Dat dit combo uit ons eigenste Belgenlandje komt, is een meer dan leuke bonus. Virus IV verdient een groot publiek en met de juiste aanpak zullen zij dat zeker krijgen.

Meer over Virus IV


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.