Vladimir is een jong kwartet uit de historische stad Utrecht en is dus een stuk minder Oostbloklanderig dan zijn naam doet vermoeden. Dat verhindert niet dat deze snaken heerlijk zwevende indiemuziek maken die gerust een wereldwijde verspreiding zou mogen kennen. Met 'The Notion Express' presenteert deze groep immers een debuut waar lang aan gewerkt is en dat valt te horen. Door 's nachts in de studio te kruipen (waardoor opnamekosten tot nihil konden gereduceerd worden), ademt dit plaatje een heerlijk duister, broos en stilzwijgend sfeertje uit zonder daarom maar één ogenblik te versomberen.

Het lekker uitgerekte spel van deze groep verklapt dat Vladimir daadwerkelijk zijn tijd heeft genomen om tot deze cd te komen. Uitglijdende gitaarpartijen, subtiel wervelende blazerstoten en een helder drumspel toveren een heerlijk loom sfeertje tevoorschijn. De loepzuivere eindklank van deze plaat nodigt op een vriendelijke manier uit om de volumeknop iets luider te zetten. Meest kenmerkend is echter de stem van Sander Van Der Linden, die zich gerust naast Chris Martin (Coldplay) mag plaatsen. Ondanks wat velen beweren, houdt de vergelijking met deze supergroep hier echter mee op, vermits Vladimir verdienstelijk meer met impressies en emoties speelt en minder met afgebakende (pop)liedjes. Niet dat 'The Notion Express' geen welomlijnde songs bevat. 'Derrygarriff' is voorzien van een heldhaftig gitaarthema (Ennio Morricone lookalike) en vormt daarmee de meest intense, gedreven beleving van dit schijfje hoewel het nummer vreemd genoeg al heel snel moet uitsterven. Het daarop volgende instrumentale, slepende 'Nude' haalt deze drive echter meteen weer onderuit. Zo beperkt Vladimir zich voornamelijk tot het creëren van dromerige fantasiebeelden. Sfeer en melancholie tekenen zich als schaduwen af tegen een sobere, licht groezelige klankmuur. Zo kabbelen afwisselend trompet of gitaar als een immer bewegend beekje voort, terwijl donkerblauwe orgeltonen voor het nachtelijke karakter zorgen. Met deze beperkte middelen houdt dit viertal het moeiteloos tien nummers ofte drie kwartier vol om voor een permanent spanningsveld te zorgen en zowel aangenaam als verrassend uit de hoek te komen.

De weinigzeggende detailfoto's in sepiakleuren die de layout van deze plaat bepalen, geven prima de muzikale inhoud ervan weer. 'The Notion Express' is een sfeervolle en boeiende ervaring die vaak met subtiele details goochelt en daarmee niet in één luisterbeurt al zijn geheimen prijsgeeft. Bij deze is het officieel: onze noorderburen zijn goed bezig!

Meer over Vladimir


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.