De Hispanics van de Voodoo Glow Skulls maken al bijna twee decennia lang naam met hun vettige skapunk. Ze stonden mee aan de wieg van de zogenaamde 'third wave ska': een mix van zomerse skaritmes met een veelvoud andere genres en zijn wortels heeft in de straten van Zuid-Californië – vandaar de titel van hun nieuwe langspeler. Op 'Southern California Street Music' gooit de groep voor de eerste keer enkele vaste principes overboord: het album bevat geen Spaanse nummers en geen covers. Voor de rest blijven de heren volledig hun energieke zelf met stompende drums, springerige gitaarriffs en een stomende blazerssectie.

Gedreven door een flinke dosis adrenaline biedt 'Southern California Street Music' een dozijn korte en krachtige nummers. De meeste daarvan laten zich kenmerken door een ultrastrakke drum- en bascoördinatie die ongestoord blijft doorpompen terwijl zanger Frank Casillas zijn teksten debiteert. Casillas' stem verkeert in een constante toestand van rauwe schreeuwerigheid en vermoeit iets te snel om de teksten boeiend te laten overkomen. Bovendien laat zijn timing vaak te wensen over, bijvoorbeeld in 'Morning Air Raid Sirens', waar hij vooral moeite heeft wanneer zijn zinnen ten einde lopen. Het entertainment moet dus vooral van de blazers komen, die steeds weer met catchy melodieën komen aanzetten. Zowel sax als trombone hebben een bijzonder stevige sound, wat niet overbodig is om op te kunnen tornen tegen de muur van gitaargeweld. De uitspraak "We are not a disgusting punk rock group" waarmee de plaat opent, wordt, als ze al niet ironisch bedoeld was, helemaal weerlegd in het kneusje van het album, 'Home is Where the Heart(ache) is', dat niet meer is dan een saai en stereotiep punkrocknummer. Gelukkig herbergt het daarop volgende 'While my City Sleeps', weer een interessantere blazermelodie. Jammer genoeg is de gitaarsolo in dat nummer dan weer beneden alle peil. Ondanks een stevige dosis energie schort er zo wel wat aan een iets te groot percentage van de liedjes.

Al bij al is 'Southern California Street Music' geen slechte punkplaat: rechttoe-rechtaan, een 'no nonsense'-houding, geëngageerde teksten, venijnige melodieën en vooral niet te moeilijk. De oogst zou echter bijzonder schraal zijn zonder de kruidige blazers, die de muziek steevast moeten behoeden voor een monotonie die vooral op naam van de zanger te schrijven is. Bovendien gaat de eeuwige afterbeat op den duur ook flink vervelen, hoe stevig en hoe snel hij ook gegeven wordt.

Meer over Voodoo Glow Skulls


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.