Jochei. Het is 22 graden, nog vakantie en een pracht van een lentedag. Ideale omstandigheden om deze nieuwe Pressure Sounds uitgave in de speler te steken. Rechstreekse reggaevibes vanuit de befaamde Jamaicaanse Channel One studio's zijn in zo'n omstandigheden altijd welkom. Jah is my guide!
16 Zeldzame singletjes die de 4 Wailing Souls begeleid hebben, zijn hier mooi bij mekaar gebracht. Dat betekent een uur vol heerlijke rootsvibes, gecombineerd met lekker diepe, ondergrondse dubs. Het hoeft geen betoog dat een belangrijke taak is weggelegd voor de melodieuze baslijnen van Bertram "Ranchie" McLean (soms versterkt door oppergod Robbie Shakespeare). Verder kenmerken de Wailing Souls zich door lang uitgerokken reggaetunes en een fijne en pakkende samenzang die doet denken aan de echte gospeltijden van volle slavernij. Eén hoofdzang, bijgestaan door drie achtergrondzangers is op zich al een vreemde combinatie in het reggae wereldje. Een ijzersterke ritmische (Sly Dunbar) en melodieuze begeleiding creëert hiertoe mooie ruimten. 'Joy Within Your Heart' is zo'n ongelooflijk krachtig rootsnummer dat eerst door het viertal ten beste wordt gegeven en erna door de Revolutionaries lekker overgedubd wordt. Zo wordt constant een vergelijking gemaakt tussen versies van beide bands (één keer wordt zelfs ragga rasta Dillinger tegen de Revolutionaries afgemeten, in het swingende 'Natty BSc'). Verder is het veeleer subtiliteit die de nummers op deze collectie siert. Een vrolijk ochtendpianootje op 'Jah Jah Give Us Life to Live' of een op hol slaande percussie in 'Things and Time' zijn niet zomaar onnoemelijke akkefietjes. Deze bende rockers gaat ook veeleer met orgeltjes dan met de gekende Caraïbische slaggitaar te werk. Zo is deze plaat een waardig verlengstuk van het eerder verschenen 'The Best of Wailing Soul' uit 1984 en tevens in Channel One opgenomen.
Zowel Wailing Souls als Channel One getuigen weer van een ware wereldklasse in het beloofde reggaeland. De mix van lekker traditionele oerreggae met vrije expressiemomenten van diepe dubs en oeverloze echo's mist zeker zijn bedwelmend effect niet. Ode aan de Wailing Souls.

Meer over Wailing Souls


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.