Twee bijna tegenstrijdige zaken komen scherp naar voor bij de beluistering van deze cd. Ten eerste is de muziek van Walter Piston (1894-1976) vitaal en energiek zonder extreme complexiteiten. Evenwicht en een toegankelijke expressiviteit kenmerken zijn composities. Ten tweede is hij vooral bekend door zijn pedagogische werken waaronder een harmonieleer, een contrapuntleer een een veel gebruikt boek over orkestratie. Hierdoor wordt hij soms geassocieerd met een dorre academische stijl, iets wat helemaal niet juist blijkt te zijn. Alleen daardoor al zijn deze opnames bijzonder interessant.
De vierde symfonie is een levenslustige compositie, met een vinnige ritmiek en een harmonie die bij momenten wel verassend is maar nooit complex of gezocht. De toegankelijkheid van deze muziek samen met de directe expressie maakt dat Piston in de traditie van Samuel Barber en en Aaron Copland geplaatst kan worden. Het derde deel 'Contemplativo' is iets meer dramatisch geladen, vooral door middel van de melodie bouwt Piston een grote expressieve spanning op.
Het 'Capriccio' voor harp en strijkorkest is wat stijl betreft zeer sterk gelijkend op de vierde symfonie. Het is opvallend hoe Walter Piston door zijn groot vakmanschap met eenvoudige middelen een sterke compositie weet op te bouwen zonder ooit in enige vorm van banaliteit te vervallen. Het laatste werk 'Three New England Sketches' is enigzins anders van stijl: minder voor de hand liggend en probleemloos. Hier laat Piston zich kennen als een dramatisch componist die het muzikaal materiaal op een expressieve manier diep doorleeft. Wat de muziek hierdoor misschien verliest aan toegankelijkheid wint ze zeker aan diepgang en expressiviteit.
De uitvoeringen zijn verzorgd door 'Seattle Symphony' onder leiding van Gerard Schwarz met als soliste Therese Elder Wunrow op harp in het 'Capriccio'. De uitvoeringen getuigen niet alleen van degelijk vakmanschap maar ook van een gedreven engagement ten aanzien van deze ten onrechte ondergewaardeerde muziek. De muziek van Piston is origineel, vitaal en steeds evenwichtig. Het is dus zeker niet onverdiend dat hij met deze cd opgenomen wordt in de Naxos-reeks 'American Classics'.

Meer over Walter Piston


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.