Het is een publiek geheim dat black metal vaak een hang heeft naar traditie. Misschien daarmee dat er vandaag de dag ook zoveel bands rondlopen die in meerdere of mindere mate invloeden uit de folk gebruiken. Zo ook Einar Kvitrafn Selvik, die voorheen vooral bekend was om zijn werk bij Jotunspor, Gorgoroth en Sahg. De man wou al langer een pure folk/ambientplaat maken, volledig in lijn met aloude tradities en met overwegend oude instrumenten. Het resultaat is Wardruna, een bijzonder sfeervolle trip doorheen de weidse natuur van het Noorden.

Dit is het eerste album van een trilogie die bedoeld is om op muzikale wijze de runen te interpreteren. Het schijnt zelfs zo te zijn dat hele passages in de buitenlucht werden opgenomen, wat meteen verklaart waarom de meeste natuurgeluiden die te horen zijn, niet klinken alsof ze uit een digitaal doosje komen. Instrumenten als de mondharp, met dat karakteristieke twoing-geluid, doken al vaker op in de paganscène, maar drums bekleed met hertenleer of geitenhoorns zijn een pak zeldzamer. Ook stenen en bomen werden gebruikt om geluiden voort te brengen. De vocalen zijn bewust op de achtergrond gehouden en klinken als volleerde sjamanistische bezweringen. Onder meer Gaahl van Gorgoroth verzorgt die vocalen, al laat hij zijn schreeuwstrot hier achterwege. Echt aparte nummers zijn moeilijk te benoemen, aangezien dit typisch zo'n album is dat het beste werkt met weinig verlichting en een hoofdtelefoon op. Wie zich volledig wil laten onderdompelen in een muzikale evocering van een heidens ritueel, zal zich alvast geen buil vallen aan dit album. Een act als Halagaz' Runedance heeft destijds iets vergelijkbaars gedaan, al lag daar de nadruk meer op echte songs met uitgesproken zang. Hier is het eerder de bedoeling om magie en natuur tot de mens te brengen door een aantal rites, die toevallig een muzikaal karakter hebben. Voor wie toch een aantal aanraders wil hebben: 'Hagall' en 'Heimta Thurs' zijn zonder twijfel twee sterke tracks, maar zijn nogal nietszeggend zonder het geheel.

Kvitrafn heeft een bijzonder werkstuk geschapen, een rasechte muzikale trip doorheen de magische wereld van de runen. Soms beangstigend, soms wondermooi en soms bevreemdend, maar altijd zeer sterk: dat vat Wardruna netjes samen.

Meer over Wardruna


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.