Hoewel grindcore zowat de meest extreme muziek op deze aardbol is, zijn er toch steevast grapjassen die alles nog een beetje verder willen trekken. Watchmaker is een band die grindcore niet één maar zeven trapjes verder helpt. Het voornaamste gevolg hiervan is dat deze groep voor bijzonder veel mensen onverteerbaar blijkt te zijn. Daar zal 'Erased from the Memory of Man' geen zier aan veranderen, al begint dit album verdacht melodieus voor hun doen. Maar laat niemand zich vergissen: dit is splijtend hard en compromisloos, op het randje van het belachelijke af.

Watchmaker's reputatie in acht genomen, is het des te vreemder dat opener 'Dawn of Indifference/Nuked to Ashes' behoorlijk wat vlotte melodieën tentoon spreidt. Dat gebeurt zelfs in zulke mate dat een mens bijna geneigd zou zijn om te geloven dat Watchmaker het ridicuul extreme achter zich heeft gelaten en dit keer kiest voor catchy extremiteit. 'Oncrushing Advance' laat er echter geen twijfel over bestaan: de opener is louter bedoeld om iedereen op het verkeerde been te zetten. Het enige dat mogelijk iets minder geschift is, zijn de vocalen van Brian Livoti. Hij klinkt nog steeds als een speenvarken op steroïden dat in doodsnood verkeert, maar hij laat het hyperkinetische iets meer weg. Voor het overige klinkt Watchmaker's muziek voor geen meter. Krijsende gitaren kunnen nog enigszins te pruimen zijn, maar wanneer het lijkt alsof er een straaljager opstijgt met een fikse lading losse kiezelstenen in de uitlaatpijp, dan schort er toch iets. Waar Watchmaker vroeger doodserieus leek, wordt nu duidelijk dat de bandleden dit allemaal een grote grap vinden. Vooral hun ridicule bijnamen zijn wat dat betreft een aanwijzing: 'Ghetto Fucking Beekeeper' of 'Yearning Flame of Drum Turret', iemand?

Dat Watchmaker een uit de hand gelopen grap is kan best zijn, maar waarom zou de wereld enige boodschap hebben aan dit soort rommel? En vooral: waarom heeft Watchmaker nog steeds een platendeal? Dit is zelfs geen goeie grap, enkel irriterend gerommel van een bende puberale nietsnutten. Hopelijk maakt Watchmaker zelf de titel van deze plaat waar en worden ze gewist uit het collectieve geheugen.

Meer over Watchmaker


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.