Weird Owl maakt muziek vanuit het zogenaamde hart van de hedendaagse spannende muziek: Brooklyn. Hippe bands als MGMT, Yeasayer, Vampire Weekend, Gang Gang Dance etc...komen immers recht uit Brooklyn en domineren van daar uit zowat de muziekscene.
Edoch, deze groep slaagt erin redelijk ver buiten die nieuwe, frisse sound te blijven met hun debuutplaat op Teepee Records. Ze verklaren zelf een voorbeeld te nemen aan Crazy Horse of Thirteenth Floor Elevators. Daar valt iets voor te zeggen, want ze gaan duidelijk voor een meeslepende rockplaat in het zog van de voorbeelden, maar met voldoende pit.

Weird Owl zoekt de heilige graal niet in vernieuwing of onbetreden paden, de groep kiest ervoor beproefde formules op excellente wijze te herformuleren: slepende, diamanten zanglijnen, geschraagd door subtiel meanderende gitaren. In de stembanden van Weird Owls' zanger schuilen het timbre van Neil Young en Flaming Lips' Wayne Coyne, en wat hij met die muzikale genen doet is zo mogelijk even sterk. Stem -en andere effecten worden gelukkig bij mondjesmaat gebruikt, ze dienen steeds het doel (meer psychelica!) maar worden nooit doel op zich, zoals mooi te horen valt aan het einde van het nummer 'Skeletelepathic'.
Via allerlei fraaie bochten - de nummers gaan nadrukkelijk niet 'rechtdoor' - slaagt Weird Owl erin eenzelfde hypnotiserende kracht te ontwikkelen als Black Mountain of Black Angels, al gebruiken die twee groepen daarvoor een heftiger en luider muzikaal arsenaal. Openingsnummer 'Mind Mountain' leidt de luisteraar op een trage maar zeer aangename manier binnen in het universum van Weird Owl. In die wereld zitten de teksten tsjokvol met bijbelreferenties en andere mystieke onderwerpen. De titel van de plaat is bijvoorbeeld recht uit het oude testament geplukt. In de woestijn waar deze plaat wel opgenomen lijkt, komen dat soort metaforen voor het dagelijkse leven en de zin van het lijden uiteraard vanzelf uit je strot gevloeid. Zo knarst bij het beluisteren van deze plaat het warme zand van woestijnen tussen de tanden, lijkt de zon genadeloos te blinken op de verschroeide aarde en is het enige redelijke besluit om nogmaals dat repeatknopje in te drukken. Of hoe deze New Yorkers het slim spelen met hun vette zuidelijke sound.

'Ever The Silver Cord Be Loosed' is een smaakvol, niet zozeer verrassend als wel buitengewoon aangenaam debuut van over de oceaan. Weird Owl verstaat de kunst om hun sterke punten volledig door te drijven en geen energie te verspillen aan misplaatste experimenten. Waarvoor dank.

Meer over Weird Owl


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.