Weltenbrand is een groep die niet bepaald superproductief is. Als een band ongeveer om de zeven jaar een album op de mensheid loslaat kan er nauwelijks gesproken worden van overproductie. Misschien ligt de wat vreemde herkomst van dit combo aan de oorsprong hiervan: Liechtenstein is niet onmiddellijk een land waar men veel muziekgroepen verwacht. De enige andere 'zware' band uit Liechtenstein is het gothic metalensemble Elis. Hoewel Weltenbrand regelmatig gebruik maakt van een zangeres, is dit toch heel andere koek. Gitaren komen nergens aan bod, om maar één ding te noemen.

Platenlabel Napalm mag dan al furore maken met eigenzinnige metalbands, het is een goed bewaard geheim dat er ook een hele rist ambient en gothic (in de pure zin van het woord) op het rooster staat. Het is precies in die categorie dat Weltenbrand thuishoort. Elk nummer is een zee van rust, zij het met een donkere mantel der liefde bedekte zee. 'Bewitched Herds Boys' geeft de aftrap en kabbelt rustig verder met een enorme laag sferische geluiden die uit vermoedelijk meer dan een keyboard komt. Ook de drums zijn vrij laidback en zelfs geruststellend. Het enige wat soms storend kan overkomen is de mannenzang, die niet overal even toonvast is: soms lijkt het alsof er net niet vals wordt gezongen. De vrouwenzang is daarentegen van een veel hoger niveau, maar heeft dan weer regelmatig last met de rustige natuur van de nummers. De teksten zijn zonder twijfel cryptisch dan wel vreemd te noemen: 'The French and the Wine' lijkt een zeer logische gedachtegang te hebben, maar waar 'Foal in an Egg' over gaat is een compleet mysterie. Weltenbrand maakt zeker geen slechte beurt, maar het gros van het materiaal is te rustig of te doorsnee om echt indruk te maken. Dromerig is 'The End of the Wizard' alvast wel.

Als het enorm sferisch dan wel slaapverwekkend mag zijn, lijkt deze schijf voor respectievelijk optimisten en pessimisten ideaal luistervoer. De vonk slaat voor een doorsnee luisteraar meer dan waarschijnlijk niet over, maar Weltenbrand heeft in ieder geval een aardig album gemaakt, niets meer en zeker niets minder.

Meer over Weltenbrand


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.