Een stukje fysica: wanneer alle kleuren samenvallen zal het resultaat wit zijn, wanneer alles uit elkaar geconvergeerd wordt, krijgt men een prisma of regenboog. De idee van een witte regenboog is dus de absurditeit zelve en tegelijkertijd een natuurkundige uitdaging. Hetzelfde kan gezegd worden van deze plaat van White Rainbow ofte Adam Faulkner: een abstract, bijna absurd gegeven dat bij nader inzien erg vernuftig in elkaar zit. 'Prism of Eternal Now' - om één of andere reden klinkt 'Prism of Eternal Snow' beter - is een grote ambienteske trip die zowel referenties oproept van new age, progrock als traditionele muziek.

Hoewel de negen uitgerekte tracks op dit zeventig minuten durende plaatje in een gelijkaardig droomwereld vertoeven, lijkt aanvankelijk enige samenhang of opbouw ver zoek. White Rainbow baseert zich op zorgvuldig in elkaar gestoken loops die de basis vormen voor een intrigerende, bedwelmende soundscape. Af en toe draait de man daar een vervormd spel op tabla door, zodat een eigenwijs ritmisch geheel ontstaat. Zo is opener 'Pulses' een opzichtig spektakel met murmelende tonen en een hardnekkig thema waarbij het lijkt of aardmannetjes met hun hamertjes erts aan het delven zijn. Ook 'Mystic Prism' is zo'n opvallend nummer waarbij percussie en ritmiek een belangrijke rol spelen. Adam Faulkner vermengt hierin erg ongrijpbare, soms luidruchtige gitaardrones of laat die zelfs af en toe domineren waardoor zijn muziek nog holler en ireëler overkomt. Zo heeft een track als 'For Terry' (een ode aan new age-grootheid Terry Riley) een minimale geluidsbasis die overheerst wordt door vervormd, jankend gesoleer op een elektrische gitaar. Echo's en halo's creëren een multidimensioneel veld. Naarmate 'Prism of Eternal Now' vordert, nemen die zelfs de overhand en sterven zowel ritmen als gitaarscapes tenslotte uit. Het laatste kwartiertje van deze plaat bestaat zelfs uit pure dromerij. Op die manier bevat de cd toch enige evolutie, ook al is het feitelijke opzet ervan niet geheel duidelijk.

White Rainbow is het gewend vreemde dingen te doen. In het verleden meed de man het niet een vijfdubbele plaat uit te brengen of met obscure geesten als Devendra Banhart of Jackie-O-Motherfucker samen te werken. 'Prism of Eternal Now' is een nieuw hoofdstuk in de experimenteerdrift van deze Amerikaan, die enige geestesverruiming durft te promoten. Waar de voorkant van de cd immers maagdelijk roze oogt, goochelt de achterzijde met slogans als "Full spectrum vibrational healing is prismatic positive life energy", "Removal of energy blockages" of "100% wide spectrum stereophonic imaging". Om de man zijn zelfzekerheid nog even te schilderen: "Enjoy 2 cosmetics, enough sleep & Whtie Rainbows 'Eternal Now'". Een platenlabel als Kranky weet daar in elk geval duidelijk raad mee.

Meer over White Rainbow


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.