Who Made Who is een Deens trio (drums, gitaar, basgitaar) dat met zijn titelloos debuut wil laten horen hoe hun "disco" klinkt. Vergeet dus al maar meteen het doorsnee pop- of rockgeluid dat je van een dergelijke bezetting zou verwachten. Who Made Who speelt een funky, groovy geluid waarbij drummer Tomas Barfod laat horen dat hij in zijn vrije uurtjes ook nog dj is en bijgevolg best met een drumcomputer overweg kan.

De eerste twintig seconden wordt de luisteraar nog eventjes in verwarring gebracht: rustige progrock of experimentele repetitieve muziek? Eens deze intro voorbij is vervaagt echter alle twijfel. Een funky basriff brengt het nummer en de cd op gang en samen met de glijdende zang krijgt 'Rose' een heel dansbaar karakter dat de hele cd niet meer zal verdwijnen. De grote sterkte van Who Made Who is het bewandelen van vele muzikale grensgebieden. Doorheen de nummers vervaagt vaak het onderscheid tussen elektronica en de akoestische instrumenten. Zo zou 'Hello, empty room' best wel volledig uit een synthesizer getoverd kunnen zijn. Het instrumentaal geluid klopt de ene keer aan bij britpop zoals Blur, de andere keer bij elektronica van mannen zoals Kraftwerk. Hoewel de plaat in haar geheel best dansbaar is, blijft Who Made Who toch voor de nodige afwisseling zorgen. Het inlassen van veel vreemde en vervormde geluidjes, groovy orgeltjes en vooral de variërende inbreng van inspiratievolle drummer Barfod tekenen het doodsvonnis van de verveling. Ook rustigere nummers zoals 'Small wonders' en 'Shake your boat' (dat door de reverb op de gitaar en het licht pulserende elektronische kleedje een heel "spacy" sfeer krijgt) zijn aanwezig en hier krijgt ook de tekst wat meer ruimte om zich te ontplooien.

Dat Who Made Who een vat vol vernieuwende ideeën is, wordt met deze plaat duidelijk. Het gebrek aan samenhang tussen de nummers en consistentie van sound is iets dat bij volgende releases verbeterd kan worden. Op dit ogenblik kan er echter al zonder problemen uit de bol gegaan worden op de feel good-muziek van deze Denen. Who Made Who is een veelbelovende pot topingrediënten, waarvan het recept nog niet volledig gekend is. Het proeven waard!

Meer over Who Made Who


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.