Op deze 8ste volwaardige cd heeft Willard Grant Conspiracy een klein legertje aan muzikanten bijeengesprokkeld. In folkachtige, sombere singer songwriter allures schotelen 11 muzikanten op 'Regard the End' immers een gelijk aantal meezwalpende en intieme nummers voor.
Met vele verschillende instrumenten wordt een schijnbaar erg eenvoudige, maar toch wondermooi melancholische puzzel in mekaar gezet en dit zo'n klein uurtje lang. Josh Hillman eist met zijn ijle viool de sterkste sfeerschepping op, maar ook orgel, mandoline of zelfs viola (warmer en nog klagender dan een gewone viool) leggen de nodige accenten. Daardoor is heel deze cd even broos als virtuoos en omarmen de verschillende muzikanten met ijzingwekkende schoonheid de warme baritonstem van zanger Simon Alpin. De perfect wervelende balans van violen, piano en akoestische gitaar waarmee de fijne ode 'Beyond the Shore' opent, is hier een mooi voorbeeld van. In het huilerige en lyrisch sterke 'the Ghost of the Girl in the Well' springt Kristin Hersh zelfs vocaal even mee in en geeft nog een sterkere dimensie aan het slepende en zwar(t)e geluid van Willard Grant Conspiracy. Dit alles maakt van 'Regard the End' een heel broze en sombere winterplaat (inclusief sneeuw- en openhaard foto's). In plaats van de gezelligheid van een verwarmde huiskamer uit te stralen, gaan de bijbehorende teksten echter voortdurend over de dood, misdaad en totale eenzaamheid. ("Oh may we all remember well / the hour of death is near") De softe, folkgeladen muzikale omkadering die Willard Grant Conspiracy hierbij levert maakt van deze plaat een hardvochtig en cynisch geheel. Enkel de trompetjes in het meest poppy nummer 'Soft Hand' brengen enig optimisme. Dit neemt niet weg dat 'Regard the End' een ijselijk mooie, erg fijne plaat is die getuigt van opperste muzikale kwaliteiten en een zeer fijn producerswerk. Veel instrumentale impressies en toevoegsels liggen immers heel subtiel, diep verscholen en steken enkel in de hoofdtelefoon de kop op. Met de trage pianoballad en de gevleugelde woorden "Suffering's gonna come to everyone someday" sluit de Willard Grant Conspiracy deze cd in volle depressie af.
'Regard the End' is wel het opperste bewijs dat mooi en morbide arm in arm kunnen samengaan. Het belooft alvast een prachtige, witzwarte winter te worden.

Meer over Willard Grant Conspiracy


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.