Daar waar vroeger onder crossover veelal rap in samenwerking met rock werd verstaan, is in het metalen genre dat label veel verder uitgebreid. Zo is With Passion ook crossover, zij het dan van een heel extreme soort. De band mixt vrolijk melodische death metal in de trant van At The Gates met het technisch superieure spelniveau van een Cryptopsy. Die cocktail werkt dodelijk, wat 'In the Midst of Bloodied Soil' bewijst.
With Passion maakt het niet bepaald eenvoudig voor de argeloze luisteraar. 'Train Wreck Orchestra' mag de dans openen en meteen wordt duidelijk dat With Passion rechtstreeks voor de slagader gaat. De loodzware metal van dit zestal is oorverdovend hard en springt vrolijk van de hak op de tak. Dat maakt dan ook dat zeker in het begin de nummers bijzonder chaotisch tot zelfs enerverend overkomen. Wie de hele rit uitzit zal snel merken dat er een methode achter de waanzin zit en dat de muziek van With Passion werkt als een traag sluipend gif dat onderhuids begint te gisten vanaf de eerste noot. De muzikanten beheersen hun respectievelijke instrumenten tot in de puntjes en laten geen steken vallen. Die beheersing is een vereiste voor With Passion om het geheel nog overtuigend over te laten komen, want het frenetieke karakter van de muziek leent zich nauwelijks tot foutjes. Er wordt zeer veel gebruik gemaakt van zogenaamde pitches, wat zoveel betekent als het zeer schril laten fluiten van de elektrische gitaar. Als er echter één muzikant is die bij With Passion een medaille mag krijgen voor zijn werk, dan is dat de drummer wel. Niet alleen houdt hij met zijn kloeke polsslag de band in het gareel, maar bovendien haalt hij tijdens 'The Last Scripture' en 'Forlorn Hope' snelheden boven die grenzen aan het waanzinnige. Dat wordt heel goed geïllustreerd door 'Forlorn Hope': na een rustig akoestisch middenstuk raast de drummer door als een pneumatische hamer op speed. 'In the Midst of Bloodied Soil' laat gelukkig het gaspedaal al eens los en de muzikale tussendoortjes 'The Scorpions Dance' en 'The Prophecies of Hellfire' zijn dan ook aangename rustpunten in een orkaan van geweld.
Dat With Passion geen easy listening produceert zal ondertussen duidelijk geworden zijn. Dat maakt ook dat deze band nauwelijks bij een groot publiek bekend zal worden. Zelfs een doorgewinterde noise-freak zal even slikken bij de eerste luisterbeurt. Nochtans wordt al wie de rit uitzit beloond met een intelligente schijf die keer op keer blijft boeien. Het vraagt alleen een fikse inspanning.

Meer over With Passion


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.