Met Withered bereikt een zeer eigenzinnige band onze contreien. Het logo en de hoes doen vermoeden dat een mens hier te maken heeft met een sfeervolle gothicband, maar niets is minder waar. Deze jongens beuken, schuren en wringen met scherp geslepen vingernagels de huid open en laat bijzonder bloederige markeringen achter. 'Memento Mori' is geen doordeweekse kost, maar blijft wel hangen en dat is nu net het mooie aan deze schijf.

Withered begint in elk geval furieus aan zijn doortocht. Opener 'It's All Said' trapt het gaspedaal flink in; pas na een kleine twee minuten zakt het tempo. Na die eerste twee minuten is de luisteraar bijna suf gebeukt door de knalharde aanpak van deze band. Withered houdt van een ruw geluid dat klinkt alsof er met schuurpapier gekrast wordt. In de trage passages gebruikt de band veel elementen van doom metal. De neerslachtige sfeerschepping, de grofkorrelige zang en bedwelmende melodie├źn duiken geregeld op. Maar de band gaat er net zo lief vandoor als een dolgedraaide stier die een boer met een rood hemdje in het vizier heeft gekregen. 'Like Locusts' of 'Beyond Wrath' zijn ware knallers van songs, al wordt dat niet duidelijk bij een eerste luisterbeurt. Withered vergt enige gewenning, want hun aanpak is op zijn zachtst gezegd onconventioneel. Met een band als Neurosis heeft dit combo de sfeerschepping gemeen, met High On Fire de rauwe, no-nonsense aanpak en met Mastodon de logge klank; een meer rechttoe rechtaan broertje van Mastodon zou een treffende beschrijving kunnen zijn. Withered houdt de songstructuren behoorlijk eenvoudig en doorzichtig, maar grijpt de luisteraar evenzeer bij de keel. Enkel het bijzonder ruwe geluid, volledig ongepolijst en nooit opgesmukt, zou sommigen kunnen tegenhouden dit te ondergaan. De opgefokte brulzang werkt hyperagressief en steekt net dat tandje bij.

Het is een raadsel waar Withered vandaan komt, maar met 'Memento Mori' geven ze de goegemeente een fikse klap. Deze plaat is staalhard, ruw in de lekkerste zin van het woord en kruipt als een langzaam werkend gif onder de huid. Met andere woorden, dit is een bijzondere ontdekking en het beluisteren waard.

Meer over Withered


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.