Melodieuze death metal is een veelbespeeld genre dezer dagen. Oorspronkelijk werd dit gecreëerd door bands als Carcass, Dark Tranquillity en At The Gates. Deze twee laatste Zweedse bands waren, samen met (een beetje later) In Flames en (jaren later) Soilwork, verantwoordelijk voor het Göteborg-type van melodieuze death metal: vandaar de term Göteborg death metal. Within Y, de hier besproken band, is toevallig ook van Göteborg en spelen – surprise surprise - ook melodieuze death metal. Althans grotendeels, want ze mixen er ook een stevige lap death-, thrash- en moderne metal bij. Met hun debuutplaat 'Extended Mental Dimensions' wekten ze in 2004 al de aandacht van de Zweedse pers en nu brengt dit collectief 'Portraying Dead Dreams' uit.

De titeltrack valt met de deur in huis en toont meteen dat het menens is: een snelle passage met hakkende, laaggestemde gitaren en hamerende drums van Thim Blom (ex-Gardenian, een van de minder bekende maar toch verdienstelijke Göteborg death metalbands) leveren een sterk stukje death metal en worden afgewisseld met een melodieuze partij. De gitaarklank is zeer zwaar en helder tegelijk en de drums en bas vormen een stevige basis als ritmesectie. De strot van zanger Andreas Solveström (tevens in Evildoer, Zweedse agressieve death / thrash-aanvalsformatie) varieert goed tussen screams, een schreeuwerige, vuile, hese grunt (neen, geen metalcorestem) en een death metalbrul. Na deze 'intro' volgt 'Breeding Murder': het nummer klinkt vrij agressief maar is geen echte opener en mist aan kracht en overtuiging in de melodie. Hoewel de luisteraar zou verwachten dat er het gepaste snelheidsduiveltje zou komen na zo'n intro, is het nummer eerder mid-tempo en traag bij momenten. Maar gelukkig zijn de volgende nummers up-tempo pareltjes zoals het donkere 'Never Forgotten', het razende 'Beautiful Violence', 'Reckoning Day' met zijn tragische refrein en de schitterende afsluiter 'Feeding The Disease', waarvan de hoofdmelodie nogal wat Soilwork-achtig aandoet en dat kan alleen maar goed zijn. Een snelle drumpartij begeleidt het geheel, dat bestaat uit de hoofdmelodie, een resem scheurende death metalriffs die de nek dwingen om zich los te zwaaien en een trager middenstuk met een donkere dubbele gitaarpartij.

Within Y heeft nog niet helemaal z'n potentieel uitgebloeid: daar zijn sommige ongeïnspireerde (en vooral moderne) metalriffs verantwoordelijk voor. Hun meesterwerk moet dus nog komen en misschien kunnen ze met deze release een zekere weg maken voor de toekomst. Hier valt nog wat van te verwachten.

Meer over Within Y


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.