Al wie een voorkeur heeft voor heavy metal volgens het boekje kan praktisch elke keer weer terecht bij Duitse bands. De voorliefde voor leer, de nodige spikes en studs en een hang naar lichte machocultuur doet het muzikaal gesproken bijzonder goed daar. Het hoeft dan ook weinig betoog dat het gros van de Duitse metalbands muziek voortbrengen die stevig geworteld is in de aloude traditie van roemruchte namen als Saxon, Judas Priest, Iron Maiden of Manowar. Vooral met die laatste heeft het uit Bocholt afkomstige Wizard veel affiniteit. De muziek is behoorlijk rechttoe rechtaan maar voorzien van enigszins belegen teksten en een stevige mannenstem. Nochtans is 'Magic Circle' best een genietbaar plaatje voor al wie even door de pose heenkijkt.

Om Wizard ten volle te kunnen appreciëren moet eenieder even vergeten dat de band het véél te graag heeft over zaken als 'Fire and Blood', 'Call of the Wild' of een 'Circle of Steel'. Tekstuele hoogstandjes kunnen met andere woorden snel van de lijst geschrapt worden. De band houdt wel van eenvoud en wat ze doen, doen ze uitermate goed. Eerlijk gezegd, bij de ongecompliceerde muziek van Wizard zouden geen inhoudelijk zware teksten passen. Met een frisse schuimende pint bier in de hand doet dat er ook niet meteen toe. Muzikaal betreedt Wizard geen nieuwe paden. De ritmesectie is flink uit de kluiten gewassen en de band houdt van een stevig midtempo. Op de gepaste plaatsen (tijdens de breaks) wordt er een gierende solo ingelast die gitaarhelden in spe massaal zal doen grijpen naar de luchtgitaar. De kers op de taart zijn dan de makkelijk memoriseerbare meebrulteksten van frontman Sven D'Anna. Hij zingt met een vrij hees timbre, maar beschikt over een stem waar de band alle kanten mee uitkan. Hij is niet makkelijk vast te pinnen op een toonhoogte en hij weet hoe hij optimaal zijn stem moet gebruiken binnen het raamwerk van Wizard. Dat betekent dat hij het ene moment luidkeels schreeuwt en tiert, terwijl hij tijdens een ingetogen passage flink gas terugneemt en zijn softe kant blootstelt. Net als de rest van de band heeft hij zich duidelijk gespiegeld aan Manowar, maar laat dat de pret vooral niet drukken. 'Magic Circle' als geheel weet zeker te overtuigen.

Wizard is meer dan waarschijnlijk niet de meest opvallende of vernieuwende metalband van het moment, maar wie zijn metal graag eenvoudig heeft, de teksten na één keer horen volop wil meebrullen en een voorkeur voor nummers heeft die doorspekt zijn met termen als 'steel', 'blood' en 'metal forever' is bij Wizard aan het juiste adres. Het hoeft immers niet altijd supertechnisch te zijn om genietbaar door de speakers te schallen.

Meer over Wizard


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.