Yasmine heeft muziek door haar aderen vloeien, zoveel is zeker. Een dik jaar geleden pakte ze niet enkel uit met een verrassend sterke Leonard Cohen tributeplaat, maar tegenwoordig pronkt de prille dame ook regelmatig op de beeldbuis als presentatrice van het muziekprogramma 'Zo Is Er maar Een'. Voor 'Licht Ontvlambaar' liggen de kaarten toch nog net iets anders. Met hulp van producer Geoffrey Burton en enkele bekende Vlaamse songschrijvers en muzikanten, trekt ze het deurtje van haar innerlijke 'ik' open. Deze cd toont een Yasmine die nog maar weinig mensen gezien hebben en emotionele, intieme momenten op een mooie en broze muzikale manier vertolkt.

De plaat opent nochtansvrij krachtig. 'De Aansteekster' is dankzij de hulp van Kris De Bruyne een stukje kleinkunst dat in een donkerblauw new wavesfeertje ronddoolt. Een riff van een tegendraads snijdende gitaar en een hoekig ritme zorgen voor een intrigerende, gebalde songbasis. Nadien gaat het er echter een stuk introverter aan toe. De fluisterende ballade 'De Eerste van haar Soort' is met een voorzichtige akoestische gitaar en strelende hammondtonen een opgroeiende parel die de klemtoon meer legt op zijn tekstuele inhoud. Die is overigens vrij poëtisch ingekleurd. Met zachte, hoge stem beklemtoont Yasmine de onzekerheid in "Liefde wachtte lang, gesluierd, onbelicht / en toen het masker viel / dan pas zag ze mijn gezicht / stralend, donker". Op die manier toont de zangeres zich sterk in krachtigere liedjes en broos in intieme emoties. Titeltrack 'Licht Ontvlambaar' is duidelijk de 'anthem' van deze plaat. Dankzij een aanstekelijke melodie en een stevig rockend, overtuigend refrein straalt het nummer hoop, geloof en kracht uit. In de herwerkte bonustrack steekt Jeroen Swinnen (Daan) er nog een stukje aansporende elektro bij. Zo is elk van de elf muzikale momenten op een eigen manier genietbaar. Van het uit akoestische gitaar ontluikende 'Mooi' (van de hand van Stef Kamil Carlens) tot het lyrisch sterke 'Fantoompijn' (muzikaal uitgewerkt door Thé Lau): elk lied combineert een emotioneel geladen tekst met van die kleine, weerbarstige muzikale accentjes die ervoor zorgen dat 'Licht Ontvlambaar' veel meer wordt dan een vlugge hap singer/songwritermuziek. Een vrij norse, donkere sfeer mag dan vragen om een donkerblauwe in plaats van een warme, bordeaux-rode hoes met een titel als 'Licht Ontvlambaar', toch bevat de cd een intense schoonheid die zich stukje bij beetje prijsgeeft. Met overtuiging spuwt het bitsige 'Niemandsland' op machtsmisbruik, oorlog en onrecht, terwijl 'Risico' meteen erna fluistert "Wat heeft een mens aan wakker zijn, met de nacht als bondgenoot". Het is slechts weinigen gegeven dit emotioneel te benaderen.

Presentatrice, actrice, schrijfster ... nooit heeft Yasmine zo veel van zichzelf getoond als op 'Licht Ontvlambaar'. Gevoeligheid die zich ook op muzikaal gebied uitstrekt, maakt van de plaat een krachtig en stijlvol geheel. Gelieve bij momenten op te letten voor de weerhaakjes: deze cd vraagt van zijn aanhoorders enige inzet.

Meer over Yasmine


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.