De reden waarom het trio Yo La Tengo nog altijd niet tot het grote publiek is doorgedrongen? Het moet iets met bewust oncommercieel gedrag te maken hebben. Aan een gebrek van artistieke kwaliteiten zal het allicht niet liggen. Na twintig jaar ofte dertien platen heeft deze band uit Hoboken, New Jersey inmiddels bergen liedjes bij mekaar die zo de hitlijsten in zouden kunnen. Door onderling van instrumenten te wisselen, blijft Yo La Tengo fris, helder en o zo eenvoudig mooi klinken. Zo getuigt deze verzamelaar 'Prisoners of Love'. Zesentwintig bloedstollende liedjes krijgen als kers op de taart een derde schijfje mee met nog zestien extra b-kantjes, akoestische probeersels en rariteiten. Al bij al is dat ruimschoots genoeg voor een hele zomer luisterplezier.
Het is een hele warboel. Onder de subtitel 'A Smattering of Scintillating Senescent Songs 1985 – 2003' zijn een hele berg erg leuke nummers van dit rocktrio los door mekaar gesmakt. Van chronologie of evolutie is er op deze dubbelaar dus weinig sprake. Enige (bijna) constante is die typerende, zachtaardige zang en dat psychedelisch wervelend en soms jankend gitaarspel waarbij zowel feedback als distortion veelgebruikte effecten zijn. Het is te zeggen, door de inbreng van ondermeer gastgitarist Dave Schramm wijkt Yo La Tengo af van dat typische Sonic Youth geweld en zoekt de band zijn heil in roots en americana invloeden. Het is in elk geval een stevig stukje waaghalzerij: een cover van KC And The Sunshine Band ('You Can Have It All') naast een nummer van Sun Ra ('Nuclear War') plaatsen. Toch blijft het allemaal erg frivool en speels en dat is een fijne zaak. De overduidelijke psychedelica van deze groep zit vervat in slechts enkele akkoorden, vreemde orgel- of gitaareffecten en de zachte, zalvende zang van Ira Kaplan. Alle zesentwintig de tracks getuigen op deze manier van een dromerige en gelukzalige roes die eeuwig zou mogen blijven duren. Uitschieters als 'I Heard You Looking' met steeds hoger opklimmend, psychedelisch gesoleer of vrolijk meewiegende popnummers als 'Tom Courtenay', 'The River of Water' (met extra trombone) en konsoorten zorgen voor een leuke afwisseling. Op deze manier is chronologie inderdaad overbodig. Vooral het tweede plaatje bevat een arsenaal aan rustigere bijdragen dat zo de tand des tijds moeiteloos doorstaat.
De bonuscd met rariteiten is natuurlijk een zuiver hebbedingetje voor de fans (en enkel aanwezig bij de speciale editie van deze verzamelaar). Het toont een Yo La Tengo die nog erg ruw en onafgewerkt uit de hoek komt. Veelal levert dit onaangename experimenten op. Dankzij de nodige uitleg over de achtergrond van elk nummer is ook dit plaatje op zijn eigen manier boeiend, maar de muzikale kwaliteit ervan laat al eens te wensen over.
Dat Yo La Tengo een cultstatus verworven heeft, leidt geen twijfel meer. Het audiovisuele archief dat in deze drie cds vervat zit is niet gering. Dankzij een erg afwisselend karakter, een geweldige songschrijversgeest en een zachtaardige uitstraling is dit verzamelwerk een prima kennismaking met deze nog veel te ongekende groep.

Meer over Yo La Tengo


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.