'All at Once' is het derde album van Young People, dat voor de opnames herleid werd van een trio tot een duo. Op deze plaat passen ze hun beproefde mengeling van noise, americana en vleugjes pop en rock toe. Daarbij legt de groep zich vooral sterk toe op ritmes, en dan nog het liefst niet al te voor de hand liggende ritmes. Young People maakt geen eenvoudige muziek, maar voor wie bereid is moeite te doen weet het duo wel wat moois te brengen.

De prominente ritmiek op 'All at Once' wordt verzorgd door Jarrett Silberman, die zich vooral laat gaan op de basdrum. Onder bijna elk nummer ligt een aanhoudende basroffel, die haast elektronisch aandoet. Silberman neemt ook de rammelende en bluesy gitaarlijnen voor zijn rekening, net als de bas. Vaak legt hij een – regelmatig door een knarsend gitaartje verscheurd – geluidstapijt aan, waarover Katie Eastburn haar teksten zingt en af en toe piano speelt. Maar op de plaat staan ook minder vloeiende nummers met meer uitgewerkte melodieën: 'Slow Moving Storm' is de meest verrassende song. Over een heel erg aanwezige marsdrum zingt Eastburn met lage stem, waarna het nummer overgaat in een pulserende, Waitsachtige polkablues, om daarna nog naar een snel treinritme te gaan. 'Slow Moving Storm' is haast meezingbaar en blijft voor half experimentele avantfolk bijzonder goed hangen.

Young People brengt muziek die zich het liefst ver van de massa houdt, het avant-gardistische wordt zelfs een beetje opzichtig op 'All at Once'. Zo zit er midden in opener 'R and R' een uiterst irritant net niet in het ritme passend klikje en is 'On the Farm' ook eerder interessant dan leuk. Maar het album is niet over de hele lijn ontoegankelijk. Echt gemakkelijke pop is niet terug te vinden op 'All at Once' maar Young People weet de balans wel in het midden te houden met luchtigere momenten als 'F'. Deze plaat vereist een inspanning van de luisteraar, en openbaart zich slechts langzaam. Wie door het soms wat al te aanwezige elitarisme wilt kijken vindt songs met sterke melodieën, boeiende arrangementen en een stevige portie ballen.

Meer over Young People


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.