Niet zo gek lang geleden heette Zebulon nog Desultory en speelde de band death metal. Nieuwe stijl, nieuwe naam en kijk: nu maakt de groep potige hardrock met stevig zoemende gitaren en vloeiende solo's.
Is er iets totaal nieuws onder de zon met betrekking tot Zebulon? Nauwelijks. Zoals wel vaker gebeurt met bands die in het stevige hardrock/stonerrock vakje terecht komen, blijven ze netjes binnen de lijnen. Het gebrek aan risico is echter vaak de grootste charme. Eigenlijk is het meteen duidelijk wat soort vlees er in de kuip zit. Zebulon stemt de gitaren laag en de distortion zit lekker vet, wat ze een typerende zoemende klank geeft, alsof een bijenkolonie besloten heeft de versterker als onderkomen te gebruiken. Het gitaarwerk is al bij al sober en aan een akkoord of vier heeft de gemiddelde song genoeg. Zebulon wijkt wat af qua soleren, want de veelal gebruikte bluestonen blijven wat achterwege en zo klinken de songs minder melancholisch. Er zijn door de band genomen vrij weinig solo's terug te vinden op 'Troubled Ground'. Geen nood, het octaangehalte houdt een gestaag niveau aan, zeker door het beukende drumwerk van Thomas Johnson, gediplomeerd houthakker van dienst. Het grote voordeel aan Zebulon is dat zanger Hakan Morberg voor een keertje niet wil klinken als Ozzy Osbourne, iets wat bij de meeste stonerrockbands de spreekwoordelijke nagel aan de doodskist blijkt te zijn. Hakans stem is zuiver en ook al zal hij allicht nooit een wereldzanger worden, toch weet hij de nummers aardig in te kleuren. Met voorsprong het beste nummer van de plaat is 'Stand Your Ground' met een riffpartij die dagenlang nazindert onder een hete woestijnzon. De lokale hagedissenpopulatie is overigens reeds stevig aan de luchtgitaar gegaan.
'Troubled Ground' is ideaal voor beluisteren in de wagen. Maar het meeste materiaal gaat even makkelijk het hoofd binnen als buiten. Zebulon biedt aangenaam vertier voor de verstokte fans van dit genre. Rest alleen nog de vraag wie geld genoeg heeft om al die platen blindelings aan te schaffen.

Meer over Zebulon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.