1

Wie dacht dat Amenra het sublieme 'Mass III' niet meer zou kunnen overtreffen, bleek er dit jaar aan voor de moeite. Loodzware riffs en snijdende vocalen gekoppeld aan sferische passages en uitgekiende spanningsbogen: dit is een plaat van absolute wereldklasse.

10

Opeth houdt zich al jaren op in het schemergebied tussen death metal en progrock. Tot op heden lijkt niemand aan hen te kunnen tornen, zo bewijst 'Watershed'.

2

Kluizenaar Justin Vernon zondert zich enkele maanden af in een blokhut in de bossen van Wisconsin en komt naar buiten met een intimistisch meesterwerk. Voor een keer: believe the hype.

3

Wanneer twee van de grootste undergroundartiesten van het moment zich eindelijk aan een langverwachte samenwerking wagen, kan dat alleen maar vuurwerk opleveren. Mark Lanegan en Greg Dulli bewijzen dat een plus een wel degelijk meer dan twee kan zijn.

4

'Mardi Gras of the Sisypha' was al een pareltje van vernuftige indierock, maar The Sedan Vault zet alweer een stap verder in zijn evolutie. 'Vanguard' is een plaat om duimen en vingers bij af te likken.

5

Net als op het sublieme 'Return to Cookie Mountain' borduurt TV on the Radio verder aan een smeltkroes van indie, jazz, soul en gospel. Het resulteert in een uitgepuurde popplaat waar men nog lang van zal kunenn genieten.

6

Met het alweer 6 jaar oude 'Neon Golden' vonden de Duitsers van The Notwist eigenhandig de indietronica uit, met het nieuwe 'The Devil, You + Me' zijn ze begonnen met de perfectionering ervan.

7

Cover obZen
Punk / Metal

Meshuggah

'obZen'

Nuclear Blast / Suburban

Meshuggah grossiert in polyritmische passages en technische capriolen, maar weet het vooral te gieten in brutale metalsongs die inventiviteit hoog in het vaandel dragen. Headbangen op 'obZen' is quasi onmogelijk.

8

Ook op zijn derde plaat blijft Bloc Party zichzelf tot het uiterste dwingen. De felle gitaarschichten zijn nog steeds aanwezig, maar worden uitgediept met knisperende elektronica en intelligente beats.

9

Alweer een parel die ontsproten is aan de bloeiende muziekscene van het Canadese Montreal. De tweede plaat van Wolf Parade lost de grote beloftes van hun debuut 'Apologies to the Queen Mary' helemaal in.