Kwadratuur interview

Nederland is al langer een vruchtbare bodem voor stevige rock- en metalacts, maar vooral omwille van het aantal zogeheten 'female fronted' bands. Hoewel La-Ventura inderdaad een zangeres heeft, valt deze band niet in het kamp van het alomtegenwoordige en te bombastische Within Temptation, maar juist eerder in dat van Evanescence. Net als die illustere Amerikanen kiest dit combo immers voor zeer aantrekkelijke, potige rocksongs met een metalen tintje, waarbij vooral spaarzaam gebruik van toetsen en vooral de heel sterke stem van frontvrouw Carla Douw opvallen. Hun debuut 'A New Beginning' is alvast een bom van een schijf en dat vraagt natuurlijk om een woordje uitleg.

Geluk en ventilatoren

Het album is ondertussen al eventjes uit. Hoe zijn de reacties tot dusver?

De reacties zijn zeer positief. Ons album wordt omschreven als een sterk debuut waar we uiteraard behoorlijk content mee zijn. Dankzij goede promotiekanalen hebben we vanuit allerlei hoeken, zowel webzines als de grote toonaangevende bladen, heel positieve recensies ontvangen.

Hoe zijn jullie op de bandnaam gekomen? In rock/metal-termen klinkt deze immers zeer positief...

La-Ventura is het Spaanse woord voor 'geluk', wat overigens een zeer 'gelukkige' vondst is geweest. (lacht) Het stamt af van het woord ventilator. Dat het zo'n positieve lading heeft, bleek later toen we de betekenis ervan opzochten. Inmiddels heeft het ons wel degelijk een flinke dosis geluk gebracht!

Het album heet 'A New Beginning'. Gaat dit ook op voor deze band?

La-Ventura is voor ons inderdaad een nieuw begin van een nieuwe band. Dat dit wel eens een perfecte combinatie van muzikanten zou kunnen zijn, bleek al meteen na de eerste keer repeteren. De chemie is er vanaf het begin af aan geweest. Om in elkaar dezelfde motivatie, ambitie, professionaliteit en niveau te herkennen, is een waar genoegen dat veel vertrouwen geeft voor de toekomst.

(foto: Hard Life Promotion)
(foto: Hard Life Promotion)

Radio-activiteit en akoestiek

Waarom hebben jullie het besluit genomen om alles zelf te doen?

Aanvankelijk zou het album geproduceerd worden door het Amerikaanse label waar we in september 2006 bij tekenden. Maar na veel miscommunicatie besloten we de samenwerking op te zeggen en alles in eigen handen te nemen. Met behulp van bevriende professionals en een geweldig management is het ons gelukt om in zeer korte tijd het beoogde resultaat te bekomen.

Het valt aan dit album duidelijk te horen dat jullie geen beginnelingen zijn in de muziekwereld. Waar hebben jullie voorheen jullie sporen verdiend?

Erwin is als ex-Orphanagedrummer wellicht de bekendste muzikant van de band. Hij heeft in het verleden met grote groepen als Within Temptation samen getoerd en speelde op vele gerenommeerde festivals in binnen- en buitenland. De rest van de bandleden hebben ook allemaal de nodige ervaring opgedaan in verschillende bands, zijprojecten en door muzikale scholing.

Tekstueel gezien klinkt het allemaal vrij persoonlijk en metaforisch soms, maar waar gaat 'Trefoil' dan over?

Een trefoil is het waarschuwingssymbool voor radioactiviteit. Het nummer gaat dan ook over de grootste nucleaire besmetting uit de geschiedenis: de ramp in Tsjernobyl. Het is een krachtige oproep om onze primaire levensbehoeften water, lucht en voedsel zuiver te houden. Dit in tegenstelling tot het consumptiegedrag van de westerse mens, waarin velen hun ultieme persoonlijke geluk lijken te vinden.

(foto: Hard Life Promotion)
(foto: Hard Life Promotion)

Binnenkort (zaterdag 19 januari, het interview vond er vlak voor plaats - GVC) spelen jullie een dubbele set in Antwerpen, eerst akoestisch in de namiddag en 's avonds met alles erop en eraan. Doen jullie dat wel vaker, afwisselen tussen 'unplugged' en 'plugged'?

We hebben een aantal weken terug onze eerste unplugged optreden gedaan tijdens de Mindview Metalconventie in Beveren. Dat is ons erg goed bevallen. Het aanbod van de organisators van het optreden van 19 januari om beide sets op een locatie te spelen, hebben we daarom met veel plezier geaccepteerd.

Bij mijn weten zijn jullie een van de weinige Nederlandse bands die niet meteen alle registers opentrekken zodra er keyboards in het spel komen. Een bewuste keuze?

We hebben inderdaad naar een goede balans gezocht tussen gitaar en keyboard. Per nummer moest zorgvuldig worden afgewogen welk dragend element de ruimte kreeg, of juist additioneel moest zijn ten behoeve van de beste compositie. We wilden met de synthpartijen in het geheel niet de symfonische kant op en hebben de bombast duidelijk laten komen van de zware gitaarriffs. Hierdoor is een mooie balans en sound ontstaan.

Waarin ligt voor jullie het grootste 'geluk' op dit moment?

In het feit dat we begin dit jaar opnieuw door een Amerikaans label, Renaissance Records, getekend zijn. Het zal voor ons nieuwe deuren openen waardoor we ons geluk zullen gaan beproeven in zowel Amerika, Azië als Europa.

Hebben jullie op dit moment al een duidelijk beeld van waar jullie in de nabije toekomst naartoe willen? Met andere woorden: wat zijn op dit ogenblik jullie voornaamste doelstellingen?

Het nieuwe label zal ons album binnenkort officieel in Amerika uitbrengen en wereldwijd distribueren. Dit betekend dat we ter promotie door de States zullen gaan toeren en daar een tweede videoclip gaan opnemen. We houden daarom onze agenda open voor tourdata, maar dat betekent niet dat we geen optredens zullen doen in de Benelux en mogelijk Engeland. Hou onze websites in de gaten!

Meer over La-Ventura


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.