Kwadratuur interview

Vaak hebben muzikanten naast een hoofdband nog wat extra's lopen. In sommige gevallen zijn die hobbybands even interessant of zelfs meer aanlokkelijk dan de hoofdband zelf. In het geval van DD Verni gaat dat laatste zeker op. Niet dat zijn werk bij de thrashband Overkill minderwaardig is, zeker niet, maar hij levert met The Bronx Casket Company bijzonder aanstekelijke metal af die baadt in een griezelige sfeer. Het leuke is dat de spookverhalen die verteld worden vervat zitten in haast poppy klinkende songs. Die vreemde mix werkt wonderwel en zorgt er ook voor dat albums van The Bronx Casket Company steevast een genot voor het oor zijn. Een gesprek naar aanleiding van hun derde album, 'Hellectric', drong zich dan ook op.

DD Verni is niet de typische Amerikaanse verwende rockster in die zin dat hij duidelijk met beide voeten stevig op de grond staat en heel goed weet waar hij mee bezig is. Wie even kijkt naar de deelnemerslijst van The Bronx Casket Company zal dat moeten beamen. Verni is er in geslaagd om klassemuzikanten samen te zetten. In de gelederen van deze band vinden we onder meer drummer Tim Mallare (ex-Overkill), SpY (ex-Misfits) en Jack Frost (Frost, Savatage, Seven Witches) terug. Verni zelf is een typevoorbeeld van rust, alleen wordt daar relatieve zwijgzaamheid gekoppeld. Hij is geen spraakwaterval, wat maakt dat zijn antwoorden steevast kort en to the point zijn.

Tim Burton is een genie

Naar aanleiding van de release van 'Hellectric' werd er voor het eerst een video gemaakt voor The Bronx Casket Company. De keuze viel snel op het openingsnummer 'Little Dead Girl'. Wat meteen opvalt is dat de video sterk gebaseerd lijkt te zijn op Tim Burton's 'The Nightmare Before Christmas'. Het blijkt dat dit geen toeval is. Verni: "Tja, vanaf het ogenblik dat het nummer volledig af was kreeg ik een idee om er een video aan te koppelen. Aangezien ik enorm verzot ben op alles wat Tim Burton al gedaan heeft, leek me dat wel een geinig idee om ook iets met poppen te doen. Qua sfeer past dat perfect bij het nummer. Daarbij, aangezien we als band tot hiertoe geen enkele keer live hebben gespeeld, leek het me behoorlijk idioot om een video te draaien waar de band aan het spelen is. Dat zou nergens op slaan. Dus begon ik figuurtjes te bedenken. Het was echt geweldig om dat alles tot leven zien te komen. Ik denk trouwens niet dat er al eerder een video is uitgebracht die hierop lijkt, dus dat is ook een pluspunt." Nochtans is het ook zo dat een band als Tool bijna altijd videoclips produceert waarin figuren met behulp van poppen worden uitgebeeld, maar dat zegt DD Verni niets.

(foto: Regain Records)
(foto: Regain Records)

Derde keer, goede keer

Het wordt vaak beweerd dat het derde album van een band het meest belangrijke is, maar Verni heeft daar een ander idee over. "Bof, elk album is belangrijk. Wie anders beweert kletst maar wat. Wat wel zo is, is dat een derde plaat vertelt waar de band staat. Tegen die tijd heb je zelf perfect door wat werkt en wat niet werkt. Daar komt dan nog eens bij dat je ook weet wat je wil spelen." De vraag of The Bronx Casket Company nu ook mooi weet waar ze naartoe wilt kan Verni netjes beantwoorden: "De eerste was een doomplaat, rechtdoorzee. De tweede was in alle opzichten veeleer metal getint en de laatste is een mooie mix van die twee. De melodieën op 'hellectric' zijn naar mijn gevoel veel beter. Ze blijven beter hangen en dat was ook hetgene dat ik wou bereiken." De meeste melodieën worden trouwens tot leven gebracht door toetsenist Charlie Calv. Op het eerste gehoor lijkt het alsof zijn inbreng in dit album veel groter was dan de vorige keren. Het blijkt dat dit nochtans niet meteen de bedoeling was. "Mja, ik weet het niet. Het kwam nu toevallig zo uit. Misschien dat de hulp van Mike Romeo (Symphony X) dat proces heeft in gang gezet. Hij heeft me geholpen met de orkestraties en dat was een flinke zet om te krijgen wat ik wou bereiken."

Horror? Ja!

In sommige kringen wordt de muziek van The Bronx Casket Company beschreven als een licht metalen versie van horror en pop. DD Verni vindt die omschrijving maar vreemd. "Horror in elk geval wel. Daar kan ik me absoluut in vinden. Maar pop? Of zelfs rock? In geen geval. Dit is metal, punt." Het leuke is dat op 'Hellectric' een metalversie staat van Lynyrd Skynyrd's 'Freebird'. Een beetje een vreemde keuze om een nummer te coveren van een Southern Rock-band? "Ik ben verzot op het spelen van covers, in tegenstelling tot andere artiesten. Op de eerste plaat speelden we Metallica's 'Jump in the Fire'. Voor deze plaat ging het sowieso tussen 'Freebird' en 'Purple Rain' van Prince. Alleen was de bewerking die ik had gemaakt van 'Freebird' stukken beter." Het is al snel duidelijk dat Verni graag de touwtjes in handen heeft. Zo ook met betrekking tot de teksten. "Alle teksten en muziek zijn door mij geschreven. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zijn het meestal geen verhaaltjes maar veeleer mijn kijk op het leven." Afgaande op de hoeveelheid moorden die gebeuren op platen van the Bronx Casket Company moet die kijk behoorlijk zwartgallig zijn. Niet helemaal, volgens DD: "Het is zwartgallig, maar steeds met een ironisch randje."

Laat de kids kiezen!

Een van de nummers op 'Hellectric' heet 'Let My People Go'. In tegenstelling tot wat een mens zou kunnen denken gaat dit niet meteen over gevangenen. "Het is een aanklacht als je wil tegen powermetalbands. Op een of andere manier zijn die erin geslaagd om de jongeren te doen geloven dat zij echte metal spelen. Laat me niet lachen! Metal moet hard en ruig zijn, muziek zonder compromissen, niet dat slap gedoe." Een duidelijk antwoord. Nochtans, als The Bronx Casket Company hier verandering in wil brengen dan zorgen ze best voor meer platen. De reden waarom deze band weinig uitbrengt is volgens Verni gebrek aan tijd. "Overkill is voor mij ook belangrijk en de andere jongens hebben ook allerlei projecten lopen waar zij graag aan werken. Voor Overkill schrijf ik alle muziek, de teksten laat ik aan de zanger over. Maar voor The Bronx Casket Company schrijf ik alle muziek, alle teksten, de melodielijnen, speel ik gitaarpartijen én zing ik een paar dingen. Dat is dus veel meer werk, maar dat heb ik er graag voor over. Een nadeel is dat we minder kunnen doen maar dat neem ik er dan maar bij."

Begrafenisondernemers, de musical

Op foto's en op de website presenteren de bandleden zich steevast als een groep moderne begrafenisondernemers. Dat valt ook terug te vinden in het logo van de band. Nochtans blijkt dat geen rol te spelen. "Eigenlijk heeft dat niets te maken met wat we doen. Het zijn maar foto's. Ik ben wel gek op de televisieserie 'Six Feet Under'. Misschien kan je daar desnoods een link leggen, maar dat lijkt me sterk. We zijn trouwens behoorlijk lui als het op de website aankomt. Maar we zijn eindelijk eens van onze luie reet afgekomen om een nieuwe site in elkaar te boksen." Het meest vreemde nieuws dat er te horen viel, was dat de band zou opdraven in een Broadway-musical. Het gerucht blijkt te kloppen."Yep, het is volledig de waarheid. Toegegeven, eerst voelde dat heel raar aan. Ik heb me echter te pletter geamuseerd met het maken ervan. Daarbij komt nog dat het heel wat deuren voor mij heeft geopend en mijn horizon heeft helpen verruimen, dus dit is iets wat ik vast veel vaker zal doen in de toekomst. Naast die musical gaan we eindelijk toeren, ook in Europa. Hopelijk gaat dat iets zijn wat we vaker kunnen doen in de toekomst." The Bronx Casket Company is niet meteen een naam die bekend is bij het grote publiek, maar voor de mensen die nog nooit van de band gehoord hebben heeft DD Verni een gouden raad: "Vertel aan iedereen dat het klinkt als Black Sabbath. Zoiets geeft mij altijd zin om er naar te luisteren!"

Meer over The Bronx Casket Company


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.