"If you expect to see the same shit as always, you're gonna be maaaaaad!" DJ Shadow waarschuwt een volle AB voor hij plaatsneemt achter zijn draaitafels. Die staan deze keer een beetje op de achtergrond. Op de voorgrond gaan vier hyperactieve 'nigga's' volledig loos op de nieuwste hiphoptrend van de Westkust: 'Hyphy'. "It's about rap, hardcore rap! It's about having fun, having a party!"

ADHD in de AB: 'Hyphy'

Publieksopwarmers van dienst waren Jerboa au Cinema en 4T4. Jerboa bracht zeer kwaliteitsvolle mosterd die hij bij Shadow was gaan halen en werd aardig bijgestaan door de visuals van Teknar. Minder sterk was 4T4, bekend als DJ bij 't Hof van Commerce. De soul- en funkfanaat en zijn special act soulzanger overtuigden niet echt.

Tijd dus voor de man die sneller draait dan zijn schaduw. Iedereen vermoedde natuurlijk dat 'DJ Shadow' groter op de affiche stond dan zijn aandeel in de show zou zijn. Maar niemand wist precies wat Hyphy zou zijn. De verwachtingen waren groots want als de AB haar slotfeest vierde met 'The Hyphy Movement', moest dat wel de moeite zijn...

Hyphy is de muziek waar de kids van San Francisco, Oakland en San José op uit hun dak gaan. Geen abstracte beats maar vette feestmuziek. Shadow omschrijft het zelf als "pounding beats, direct rhymes and extra simple melodies". Hij is een fan van het eerste uur. "Jullie zijn getuige van het eerste Hyphy optreden in Europa. Het is een experiment maar hier wordt geschiedenis geschreven!".

Normaal gezien moest mc Keak Da Sneak erbij zijn maar door problemen met zijn paspoort ("certain improperties in the past") mocht hij de V.S. niet uit. De eerste concerten van de Hyphy-toer werden afgelast en België was de eerste landingsplaats.

"We hebben 14 uur gevlogen om hier te geraken. Is dít het applaus dat jullie ons geven?!". Mc's Mistah Fab, Turf Talk en Nump vonden de reacties na de eerste kennismaking maar koeltjes. Misschien zijn Shadow-fans het niet gewend om wild stuiterend te feesten op zijn muziek.

Omdat Hyphy vooral voor 'hyperactief' staat –armwiekend met een Darth Fadermasker op- kregen ze de zaal toch warm. De raps waren redelijk oldschool maar werden vaak over de originele opnames gerapt. Dit zorgde voor een zeer volle klank, zonder in onverstaanbaar geblaat uit te monden. Wanneer een mc even niet kon volgen, liep de plaat gewoon door. Deze rappers van de straat waren nog nooit uit de V.S. geweest en ze lieten dan ook niet na om Shadow te bedanken. "If it wasn't for the music, we would be dealing dope. The music is all we have."

Shadow wisselde verschillende soorten beats af. Hij plakte de beste elementen uit de hiphopgeschiedenis bij elkaar maar liet na om zijn eigen stempel erop te zetten. Zoals gezegd stond zijn draaitafel een beetje verdoken opgesteld om de brothers from the bay alle plaats te geven. Het is de vijfde keer dat Shadow in de AB staat en elke keer was dat met een totaal ander project. Het publiek stond open voor dit experiment maar ging pas echt uit zijn dak toen Shadow een inieminie setje van zichzelf gaf. Dat er daarna geen bisnummer af kon, werd minder geapprecieerd. "Wij geen muziek meer, AB geen muziek meer," moeten de diehard fans gedacht hebben toen ze de versterkers van het podium probeerden te sleuren. Het einde van een seizoen is nooit prettig.

Meer over DJ Shadow presents the Hyphy Movement feat. Mistah Fab + Turf Talk + Nump + Jerboa + 4T4


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.