Het Huelgas Ensemble heeft reeds een stevige reputatie gekregen op gebied van middeleeuwse en renaissancemuziek. Thema van de avond was de polyfone improvisatietechniek. De twaalf werken die het publiek te horen kreeg, gaven deze techniek en de invloeden ervan weer, met bijkomende vakkundige uitleg van dirigent en expert in het vak Paul Van Nevel.

Dit concert begon reeds zeer verrassend en gezellig. Dirigent Paul Van Nevel opende de avond met een eenvoudige (tweetalige!) uiteenzetting over de polyfonie en het gebruik van de cantus firmus (reeds bestaande melodie die in één van de stemmen gezongen wordt en d basis vormt van het werk). Dit gaf meteen een intiemere sfeer aan de avond waarbij het publiek zich sterk betrokken voelde bij het gebeuren. Het Huelgas Ensemble vervolledigde de uitleg door de cantus firmus van alle werken van het eerste deel van het concert voor te zingen, zodat de luisteraar ze reeds gehoord had en zo tijdens het concert de muziek beter kon vatten. Na deze inleiding startte het eigenlijke concert. Het Huelgas Ensemble betovert met zijn sonoriteit nog meer live dan op cd. Alle stemmen klinken homogeen en extreem zuiver. Omwille van het feit dat de zangers totaal geen vibrato gebruiken, is de klank zeer strak en is het dus veel moeilijker om de intonatie zuiver te houden, maar hier slagen de vertolkers er bijzonder goed in. De sfeer is zeer intiem doordat de zangers maar met veertien zijn (en niet altijd meezingen) en niet begeleid worden.

De volgorde van het programma was opgebouwd volgens het soort contrapunt dat gebruikt wordt in het werk: contrapunt gebaseerd op een profane cantus firmus, op een liturgisch, op improvisatietechniek. De werken verschillen van bezetting en zo kreeg het publiek de verschillende stemmen en persoonlijkheden van het Huelgas Ensemble te horen en te zien. Zo kon de luisteraar eens duidelijk de tenoren horen, dan weer de altus (vrouwenstem gezongen door een man). Het tweede deel van het concert was gelijkaardig opgebouwd: eerst een uitleg over de komende werken met voorbeelden (het viel hierbij op dat Paul Van Nevel een zeer goede spreker is en zijn kennis op een aangename manier weet te delen met het publiek) om vervolgens alle stukken achter elkaar te horen. En opnieuw stroomde de rijke klank van het Huelgas Ensemble door de zaal. Melodielijnen vloeiden door elkaar en het geheel klonk zeer warm en aangenaam. Een geslaagd concert en tegelijk een leerrijke les over de polyfonie!

Meer over Huelgas Ensemble


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.