Laptopconcerten stoten heel wat mensen af omdat er visueel weinig te beleven valt. De Mexicaan Murcof heeft daar echter weinig last van. Hij heeft ook geen visuals nodig om het geheel aantrekkelijker te maken, noch trekt hij allerlei gekke pakken aan om de aandacht van het publiek te trekken. Hij zet zich gewoon achter zijn laptop en laat zijn muziek de rest doen. Het publiek sluit de ogen en ontdekt dat het muzikale spel van Murcof boeiend genoeg is.

Al van bij de eerste klanken openbaarde zich het universum van Murcof. Met donkere basdrones en ijle soundscapes verfde hij een muzikale ruimte die wijds was zonder kil te zijn. Gestaag en minutieus liet hij elke geluidslaag subtiel evolueren tot hij een volle sound overhield die allerminst overrompelde. Live kan Murcof zich helemaal ontpoppen als een man van nuances. Het aantal decibels lag hoog, wat de Mexicaan des te meer ruimte gaf om klanken te zaaien die zich dan stilletjes aan konden ontpoppen tot motieven. Aan deze muzikale ruimtelijkheid voegde hij een orgel, de kerkelijke variant wel te verstaan, in al zijn glorie toe. De sfeer werd onbehaaglijker zonder beangstigend te worden. Murcof slaagde erin om heel het concert door de kwaliteit hoog te houden. De beatkunstenaar en soundwizard van het Leaf-label liet het geluid als slangen tussen de boxen kronkelen.

Begon dit te vervelen? Dat kon inderdaad als je de ogen openhield en zo doof bleef voor de subtiliteiten die Murcof tentoonspreidde. Met gesloten ogen viel de volheid van Murcofs sound pas echt op. En verder varieerde hij voldoende in geluiden om niet in eenheidsworst te vervallen. Als het orgel naar de eeuwige jachtvelden was gestuurd, zocht Murcof zijn heil in klanken die een jaren vijftig-sfeertje opriepen. Of graaide hij in zijn laptop naar futuristische geluiden die normaal bij een gevecht in Star Wars horen. En als hij daar mee klaar was, speelde hij het klaar om popsoda-achtige klanken de zaal in te jagen zonder goedkoop te klinken. Na een klein uurtje was zijn klankenpalet uitgeput en mocht heel de zaal rustig ontwaken uit een andere wereld.

Meer over Murcof


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.