Muziek leeft in Italië en dat is niet enkel dankzij de prestaties van Andrea Boccelli, Umberto Tozzi of Laura Pausini. Nee, wanneer moeite genomen wordt en uitgebreid om de hoek van dit commerciële geweld gekeken wordt, dan valt een uitgestrekt landschap op van niet onaardige alternatieve groepjes. Namen als Francesca Lago, Guano Padano en Daniele Brusaschetto zijn maar enkele voorbeelden die het raadplegen waard zijn. Iemand die zeker aan dit rijtje toe te voegen is, is Antonio Vitale uit Pescara (Oost-Italië). Hij is de man die vorm geeft aan Jester At Work, een band die met hun variant van countryblues in een duister Angelsaksisch decor zou passen. Met ‘Magellano’ bracht de band rond Vitale onlangs hun tweede album, wat een groot succes werd in Italië. Hun eerste wapenfeit was Lo-Fi…Back Tape’ uit 2009.

Er werd getracht om ‘Magellano’ van een rechttoe, rechtaan geluid te voorzien door middel van analoge opnames, zonder de gebruikelijke studiotrucjes. Daardoor klinkt het niet alleen erg direct, maar ook persoonlijk en geloofwaardig. Zeker een nummer als ‘Estacion 14’ kan doorgaan als een hoogvlieger. Donker, vurig en volop van akoestische gitaar voorzien bezingt Vitale bezwerend zijn demonen, als ware hij de broer van David Eugene Edwards. Even episch – maar dan op een toegankelijkere manier – presenteert Jester At Work zich tijdens ‘Unsolved (Mistery) Misery’.

Minder vurig, maar toch nog met zekere pit klinkt ‘Remember To Remember’ waarin een mandoline monotoon weerklinkt. Een andere aanpak valt op in ‘Alphabet Tree’, waarin als sluitstuk voor psychedelica gekozen wordt.

Elders op het album schippert het Italiaanse gezelschap tussen liefelijk (het van gitaargetokkel voorziene ‘The Branch’ en daardoor hét kampvuurmoment van ‘Magellano’ wat veel weg heeft van Elliott Smith tijdens zijn hoogdagen en ‘Little Sad Song’ dat gekenmerkt wordt door het onschuldige accent in de Engelstalige tekst), ingetogen (het uit een droom ontsnapte en met stemvervormers kleur gegeven ‘Green Eyes’) en charmant (‘Come Back Soon’ met een hoofdrol voor het glockenspiel), maar steeds met een ruwe bolster.

Antonio Vitale slaagde er in om helemaal vanuit de laars van Europa op te komen draven met een album dat qua sfeer afwisselend geworteld zit in de Amerikaanse vlaktes en dan weer in de regenachtige Engelse bossen. Afwisselend van landschap, sluipt hij tevens van het ene naar het andere gemoed. Zo is hij eens als goedaardig te omschrijven, terwijl hij elders krachtig en gebald klinkt. ‘Magellano’ is een mooi gevarieerd album dat kan teren op een flinke portie geloofwaardigheid en dat rechtstreeks naar het nekvel grijpt. Jester At Work is dan ook een te ontdekken groep.

Meer over Jester At Work


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.