Beschouw het maar als een familie, de artiesten die hun werk uitbrengen op het Nederlandse underground elektronicalabel Narrominded. Psychon, voormalig Psychon Troopers, bestaat uit drie leden die elk ook meewerken aan andere projecten in dit circuit (Lost Ornaments, Coen Oscar Polack) en waarvan tweederde ook nog eens grondstichter blijkt te zijn van het label. In elk geval blijkt dit inmiddels bijna tienjarige triumviraat van Lars, Coen en Jantjijn, waarbij elk een expliciet eigen inbreng heeft, toch zowat de basis van heel het Narrominded-verhaal te zijn. 'Slow Country for Old Men', zoals alle laatste releases gratis als mp3 downloadbaar, bewijst echter dat de heren niet stilstaan maar in hun eigen onrust onophoudelijk blijven knutselen, frutselen en grenzeloos experimenteren.

Het is een minuutje wegdromen vooraleer Psychon op dreef is, maar dat maakt de frontale klap des te harder. Het drietal bedient zich immers over strakke oldschool hiphopritmen die geblust worden met huiskamerimprovistaties op sax of gitaar. Ogenschijnlijk ontstaan op een viersporenrecordertje, wordt de boel nadien digitaal gemanipuleerd tot een vrij rusteloze, rommelige hutsepot waar zelfs samplepuzzelaar DJ Shadow van zou schrikken. Eindeloos goochelen met nieuwe geluiden of klankvervormingen die tot in de details worden uitgepuurd (zoals in het futuristische, spacy 'Nanamissouri') blijkt de doelstelling. Aan creativiteit is hier duidelijk geen gebrek. Wat eenvoudig ontstaan is, groeit op deze manier uit tot een nerveuze overvloed aan ideeën die nauwelijks de kans krijgen om tot ontwikkeling te komen. Evolutie wordt gehakkel op een vrij vermoeiende plaat waarvan niet een track zijn volledig verhaal kan vertellen maar die telkens in verschillende fragmenten wordt verknipt. Dat is zonde, want er zitten wel leuke ideeën en combinaties op het weinig met cowboys of oude mensen aanverwante 'Slow Country for Old Men'. Schuifelende beats rijmen mooi met een Spaanse gitaar op 'Hulkoakland', dat het dan weer moet stellen met een geforceerde, verhakkelde outro van George Michaels 'Careless Whisper'. Verder bevat deze cd ook een grote hoeveelheid uitgezuiverde, erg smakelijke hiphopritmen, maar wanneer tien tracks of een dik half uur elektronische muziek niet één echt 'whaauw'-moment oplevert, lijkt er toch wat te schelen.

Op de binnenkant van deze plaat lijken de heren zich al te verexcuseren voor het feit dat de vervolmaking van dit album vier jaar met veel te veel afleiding en andere activiteiten heeft moeten duren. 'Slow Country for Old Men', dat een liefhebber van oude hiphopmuziek, één van progressieve detailbeats en één van lofi huiskameropnamen bij elkaar brengt, is ook een beetje een rommelpot. Misschien volgende keer iets meer uitfilteren welke leuke ideeën nu wel en welke nu niet op plaat zullen gezet worden. Less is more.

Meer over Psychon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.