Unleashed is een ware blijver: dit Zweedse doodseskader stond mee aan de wieg van de Scandinavische deathmetalgolf en was ook een van de eerste die links en rechts hints naar hun Vikingverleden in de teksten gebruikte. Na hun korte breuk vlogen de heren er weer flink in, en vooral de laatste twee albums 'Midvinterblod' en 'Hammer Battalion' lieten horen dat Unleashed steeds feller van leer trok. Maar niets had iemand kunnen voorbereiden op het genadeloze slachtfestijn dat 'As Yggdrasil Trembles' is geworden: niet alleen is dit met voorsprong de snelste en meest agressieve schijf van de band tot op heden, het is zowaar hun beste sinds het legendarische 'Where No Life Dwells'!

Vooral drummer Anders is in bijzonder goede doen: waar voorheen de groove en het midtempo gebezigd werden, is dat laatste vervangen door een ware barrage aan snelle basdrumroffels en potige polkabeats. Dat betekent niet als zouden de gitaristen zich louter bezighouden met het domweg afranselen en -raggen van hun snaren, wel integendeel: het lijkt wel alsof snarenplukkers Tomas en Frederik hun collectie gitaarhelden hebben bekeken en stevig geoefend hebben. Nu waren de soli vroeger niet mis, maar ook niet altijd spectaculair te noemen, maar nu vliegen de vingervlugge riedels en kunststukjes een mens om de oren. Nog een geluk dat ze wel steevast in dienst staan van het geheel en dus puik op hun plaats zitten. Boven dat alles zit nog steeds de heldhaftige rauwe kreet van frontman Johnny, die als vanouds zijn behoorlijk eenvoudige (en soms clichématige) teksten vol vuur declameert, waardoor hun eenvoud niet echt stoort. Dat alles maakt deze plaat een knetterfestijn van begin tot eind: ' de wilde solo's in 'So It Begins...', het grappige maar tegelijkertijd sterke 'Wir Kapitulieren Niemals' of het titelnummer zijn onversneden brokken rasechte death metal. Een speciale vermelding dient te gaan naar 'Chief Einherjar', niet omdat dit een typische Unleashed-ode aan hun verleden zou zijn, maar wel omdat het nummer flink wat diepgang heeft en een hartverwarmend eerbetoon aan de Scandinavische goden vormt. Afsluiter 'Cannibalistic Epidemic Continues' is een niemendalletje, maar voor een plaat vol beukers mag een enkel missertje geen bezwaar zijn.

Unleashed gaat al bijzonder lang mee en heeft zowel hits als missers ('Hell's Unleashed') op het conto staan. Maar niemand had verwacht dat de band nog zo hard van leer zou trekken, laat staan dat ze het voorlopige klapstuk van hun carrière zouden uitbrengen. Daarom kan een mens alleen maar de drinkhoorn ten hemel heffen en een eresaluut brengen aan Unleashed, de ware meesters der Viking death metal.

Meer over Unleashed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.