De Franse componist Bernard Parmegiani werd geboren in 1929 en was oorspronkelijk mimespeler en geluidstechnicus bij radio en televisie. Tijdens zijn jaren bij deze media begon hij te experimenteren met bandopnames en in 1959 was het niemand minder dan Pierre Schaeffer die Parmegiani aanmoedigde om zich verder te verdiepen in de elektro-akoestische muziek.
Als componsit werkte hij voor film, ballet, theater en de reclamewereld. Hij maakte jingles voor onder andere France Inter en Roissy Airport en in 1964 realiseerde hij zijn eerste werk dat (deels) live gespeeld kon worden: 'Violostries' voor viool en tape. Parmegiani geraakte geboeid door ontmoeting tussen de improvisatie uit de jazz en elektro-akoestische muziek, wat leidde tot meer werken voor tape en live-instrumenten, onder andere voor de bekende jazzmuzikant Michel Portal.
Bernard Parmegiani is tot op heden actief en won in 2006, op 77-jarige leeftijd, de Prix d'Honneur Pierre Schaeffer.

Over de audio

'Accidents/Harmoniques' is het tweede deel uit 'De Natura Sonorum', een werk dat werd gecreëerd in 1975 en in 2000 op cd verscheen. In deze compositie gaat Parmegiani op zoek naar de verhoudingen tussen natuurlijke (van akoestische muziekinstrumenten afkomstige) en kunstmatige geluiden.
In een korte uitleg verklaring bij het deel 'Accidents/Harmoniques' verklaart Parmegiani dat hij instrumentale klanken bijvoegt om het harmonisch timbre van de constante basistoon, waarop dit stuk gebouwd is, te beïnvloeden. Op bepaalde momenten beperkt hij het spelen met toonhoogtes tot een minimum, zodat muzikale fenomenen, die normaal gezien verborgen blijven achter het melodische, naar voor komen.

Meer over Bernard Parmegiani


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.