Kode9 kan bezwaarlijk een 'new kid on the block' genoemd worden, met een dj-carrière die meer dan 15 jaar geleden begon en passeerde langs zowat alles dat sindsdien naar boven kwam in de beatwereld: jungle, garage, grime, dubstep ... Sedert 10 jaar is hij bovendien actief als producer (met onder andere tracks op compilaties van Rephlex Records, het label van Aphex Twin) en met het Hyperdub-label creëerde hij een plaats om eigen en andermans werk uit te brengen. Bovendien is hij resident dj in de cruciale dubstepclub Forward (Londen) en host hij de Fwd show op de Britse hoofdstedelijke piraatzender Rinse FM.
'Memories of the Future' is Kode9's eerste album onder eigen naam op Hyperdub. Het leeuwendeel van de vocalen op deze cd komt op rekening van Hyperdubs inhuis-mc Spaceape.

Over de audio

Wie de rode draad doorheen 'Kingstown' wil volgen, kan beter maar niet auditief kleurenblind zijn. Niet dat Kode9 de luisteraar geen constante wil aanbieden in deze zwoele poel dubstep, maar om dezelfde melodie nu steeds hetzelfde te laten klinken, dat is toch wat al te gemakkelijk. Samen met de tablabeat (waardoor het nummer gratis wat Indische kruiden mee krijgt) zet het melodicageluid een dalend motief van vier noten in. Dit zal het hele nummer hoorbaar blijven, al wordt het al eens van hier naar daar gesleept. Door te wisselen van toonhoogte, van een- naar meerstemmig of van melodica naar subsonisch zoevende basklanken verschiet de muziek permanent van kleur. Het verder mild destabiliseren van de gebruikelijke verwachtingspatronen gebeurt door kleine ritmische geluidjes die bij een aandachtige beluistering maar niet binnen de 'grote' beat willen passen.
Een revolutie wordt er op 'Kingstown' dan misschien niet ontketend, maar wie tussen de lijntjes leest (luistert) zal kunnen genieten van een zwoele muzikale weerbarstigheid.

Meer over Kode9 + The Spaceape


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.