Als pas afgestudeerd doctor en amateur-DJ was het voor de Schot Steve Goodman niet helemaal duidelijk welke kant het uit moest met zijn leven na een niet onsuccesvolle studentencarrière. Hij bleef DJ’en en stampte al snel de platenfirma Hyperdub uit de grond, een fenomeen dat later een genre op zich zou worden. Zijn eerste release voor dat label, de plaat ‘Memories of the Future’, werd goed ontvangen en ook de publicatie van een boek van zijn hand, ‘Sonic Warfare: Sound, Affect, and the Ecology of Fear’ uit 2009, ging niet onopgemerkt voorbij. Deze mix in de befaamde DJ-Kicks-serie, waaraan zowat alle grote elektronische goden hun steentje reeds bijgedragen hebben, moet nu de stap worden naar het grote publiek.

Een verloochening van zijn unieke stijl was voor Steve ‘Kode9’ Goodman geen optie. Zijn eclectische mix met elementen van dubstep, breakbeat, house, techno, trance en nog een resem andere subgenres van de elektronische muziek zet de luisteraar voortdurend op het verkeerde been. In de stijl van de aan te raden ‘DJ-Kicks’ die Henrick Schwarz in 2006 maakte, opteert Kode9 voor zoveel mogelijke korte nummers waarin hij tal van stijlen binnen het elektro-genre probeert af te tasten. Dat de grooves daarbij coherent blijven en het album in zijn geheel wel degelijk een swingend continuüm vormt, maakt het een ideaal plaatje om op het gemak te savoureren. Voor de huiskamer is deze ‘DJ-Kicks’ nochtans minder geschikt, gezien de pulserende bassen aan een stevig tempo op de luisteraar worden losgelaten. Een dansende massa zal aan deze release vol geestig tromgeroffel, tinkelende belletjes en stevige beats wellicht meer plezier beleven…

Hoewel Kode9 weet hoe hij een doorsnee publiek aan het heupwiegen moet krijgen zonder daarvoor de stereotiepe en voorspelbare klassiekers uit de kast te halen, mist zijn ‘DJ-Kicks’ ankerpunten. De onbekende nummers blijven namelijk constant in elkaar over lopen, waarbij een rustpunt op tijd en stond niet zou misstaan hebben. Kode9 blijft echter redelijk up-tempo verder draaien, maar echte gemoedswisselingen of interessante stijlbreuken zitten er niet in. Dat maakt deze ‘DJ-Kicks’ ideaal voor wat het is: een geestig dansplaatje op zijn tijd, maar ook niet meer dan dat. Om nog maar te zwijgen van de storende vrouwenstem die af en toe “You’re listing to Kode9 DJ-Kicks...” tussen de tracks brabbelt, of is dat eigen aan het promotie-exemplaar?

Meer over Kode9


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.