Rova (ofwel Rova Saxofoon Quartet) werd opgericht in 1977 en heeft ondertussen een indrukwekkende discografie bij mekaar gespeeld. Naast vele eigen composities bevat de output van dit viertal ook stukken die andere muzikanten (onder meer minimalist Terry Riley en jazzmusici zoals Tim Berne en Fred Frith) voor hen hebben uitgeschreven. Ook werkten ze samen met Anthony Braxton, Alvin Curran, Henry Kaiser en vele anderen. De composities van Rova Sax Quartet worden vaak gekenmerkt door een zeer vernuftige en ingewikkelde structuur en door het gebruik van niet voor de hand liggende ritmes. Binnen deze vaak complexe structuren wordt behoorlijk gesoleerd en geïmproviseerd. Ook live zijn ze niet vies van een stevige pot improvisatie, getuige plaatwerk met onder meer doorgewinterde improvisatoren zoals gitarist Derek Bailey en saxofonist Evan Parker.

Over de audio

Rova heeft iets met saxlegende John Coltrane en meer bepaald met diens werk 'Ascension'. In 1995 bracht Rova al met een uitgebreide bezetting een geslaagde interpretatie van deze freejazzklassieker (in 1997 op Black Saint Records uitgebracht). In 2003 werd de tijd rijp geacht om een nieuwe uitvoering van 'Ascencion' te brengen. Deze keer trok Rova een aantal muzikanten aan die gebruik maken van elektronica of elektrisch versterkte instrumenten, vandaar de titel van het album. Net als in de originele Coltraneversie van 'Ascension' worden passages van collectieve improvisatie afgewisseld met stukken waarbij één, twee, drie of meerdere muzikanten ruimte krijgen om hun creativiteit en soleerdrift bot te vieren.

De audiotrack pikt in op het moment dat de groep een eerste collectieve improvisatie achter de rug heeft en Larry Ochs op tenorsax de eerste solo mag brengen. Zijn vurige en gedreven solo steekt knap af tegen de losse, kabbelende drums, de diepe basnoten en de abstracte, ijle elektronica. Gitarist Nels Cline zalft het wat ruwe karakter van deze passage door er subtiel gitaarnoten tussen te friemelen. Gaandeweg duiken de andere saxen op. Deze begeleiden eerst nog harmonieus de solo van Ochs maar gaan nadien ieder zwaar improviseren.

Meer over Orkestrova


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.