De Britse, maar momenteel in Berlijn wonende componiste Rebecca Saunders studeerde aanvankelijk viool, maar schakelde over op compositie. Ze kreeg les van Wolfgang Rihm in Karslruhe, maar begon en eindigde haar studies in Edinburgh. Saunders won diverse prijzen en gaf les tijdens de internationale bekende zomercursussen in Darmstadt. Tijdens het concertseizoen 2005-2006 was ze huiscomponist van het Konzerthaus Dortmund en enkele jaren later van het Huddersfield Contemporary Music Festival en de Staatskapelle Dresden dat haar ‘Traces’ tijdens de Londense Proms speelde.

De naam van de Neue Vocalsolisten is een begrip in de hedendaagse muziekwereld. Waar er heel wat instrumentale ensembles zijn die zich op de uitdagende en vaak veeleisende hedendaagse muziek richten, zijn de vocale uiterste zeldzaam. De Neue Vocalsolisten namen van bij hun oprichting in 1984 de uitdaging wel aan. Momenteel bestaat de kern van het ensemble uit zeven solisten met stemtypes die variëren van coloratuursopraan tot basso profondo. Naast moderne muziek van o.a. Sciarrino, Berio en Nono nam het ensemble ook werken op van Gesualdo.

Over de audio

Het in totaal twintig minuten durende ‘Soliloquy’ werd geschreven in opdracht van de Neue Vocalsolisten en het festival Tage für Neue Musik Zürich. Het werk maakt gebruik van zes stemmen, waarbij contratenor Daniel Gloger een centrale rol vervult. Hij zet moederziel alleen in, op het randje tussen zingen en zwijgen. Geleidelijk aan duiken de anderen op: blazend, zingend, reutelend en zoemend. Zeker in het begin van ‘Soliloquy’ is elke stem individueel hoorbaar. De muziek en de zangers staan te kijk, nergens hebben ze iets om zich achter te verbergen. Deze opname werd gemaakt in 2008 in Stuttgart en is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Rebecca Saunders


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.