De Slecht Getekende Jongen, alias Damon Cough, heeft van zijn ongeschoren uiterlijk een deel van zijn imago gemaakt. Daartoe behoren ook de opmerkelijke videoclips en zijn eigen geluid. Dat laatste wordt verder uitgewerkt op het derde album 'Have You Fed The Fish?'. Na 'The Hour of Bewilderbeast' en de pas deze lente uitgebrachte soundtrack 'About A Boy' lijkt Badly Drawn Boy een formule te zijn geworden. Meer voor de fans, maar minder voor zij die houden van de avontuurlijke, spannende en charmerende zoektocht op 'The Hour of Bewilderbeast'.

Op 'Have You Fed The Fish?' trekt Damon Cough dus volledig de kaart van de wiegende melodie, die steevast nog dagen in je hoofd blijft ronddwalen. Dat aanstekelijk als beschrijving zwaar naar een understatement neigt, bewijst titelnummer 'Have You Fed The Fish?'. De melodieën worden ondersteund door sterke arrangementen en een muzikaal verantwoorde orgie van instrumenten. Een violenpartij is nooit ver weg, een achtergrondkoortje wordt niet geweigerd, een synthesizer geeft regelmatig van jetje, een xylofoon kan er ook wel bij en natuurlijk kunnen drum en gitaar, zowel akoestisch als elektrisch, niet ontbreken. Liefst orkestreert Cough dit alles zorgvuldig door elkaar, wat dan resulteert in kanjers als 'How?' en 'What Is It Now?'. Het valt op hoe vaak hij in zijn nummers vragen stelt. Hij twijfelt wel eens ("How can I give you the answers you need / When all I possess is a melody?" in 'How?'), maar wordt nooit droevig. De nummers klinken integendeel uitermate opgewekt. Dat geeft ruimte voor humor. Zo is het zesde nummer 'I Was Wrong' de inleiding op het zevende, de single 'You Were Right', waarin hij twijfelend Madonna afwijst om bij zijn grote liefde te blijven, maar het uiteindelijk de beste beslissing van zijn leven vindt ("I'm turning Madonna down / I'm calling it my best move").

Als zo'n beslissingen platen als deze opleveren, mag hij er nog nemen. De zoektocht mag dan wel verdwenen zijn, 'Have You Fed The Fish?' zorgt telkens weer voor een uur luisterplezier. Misschien schuilt het geheim hier wel in: "And songs are never quite the answer / Just a soundtrack to a life".

Meer over Badly Drawn Boy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.