Dat het vierde album van Badly Drawn Boy (oftwel Damon Gough) het niet moet hebben van verrassende wendingen, bewijst de titel 'One Plus One Is One'. Voorganger 'Have You Fed The Fish?' was nog rijkelijk gevuld met allerlei instrumenten, 'One Plus One Is One' haalt zijn kracht uit eenvoudige melodietjes. De opnames vonden vlakbij huis plaats en de ontspannen sfeer die daarmee gepaard ging, weerklinkt op het album. Onschuldige liedjes die onmiskenbaar als Badly Drawn Boy klinken, maar het avontuurlijke van 'The Hour of Bewilderbeast' missen, zijn het gevolg.
Veel onschuldiger dan een kinderkoor kan het niet. Op 'Year of the Rat' mag het Stockport Music Project meezingen en op die manier mee tekenen voor het aanstekelijkste nummer van deze plaat. De typische aanzwellende gitaren en drums van Badly Drawn Boy zijn alleen in deze song aanwezig en barsten zelfs niet los. Ook in afsluiter 'Holy Grail' doet het Stockport Music Project mee, maar hier is hun interventie al veel minder geslaagd. Het nummer sterft trouwens tergend traag uit. Wel een pluspunt is het gebruik van een fluit. Niet alleen in 'Holy Grail', maar ook in 'Easy Love', waar de fluit toch wel wat treurig klinkt. Weer vrolijk en warm is ze in 'Summertime in Wintertime' en krijgt ze de kans om een sterke solo neer te zetten. Meestal dient de piano echter als basisinstrument. Heel het sobere 'Stockport' lang kan het niet boeien, maar met 'Logic of a Friend' en titelnummer 'One Plus One Is One' gaat het sneller en opgewekter. Toch blijven ook hier de uitspattingen achterwege. De viool- en cellotapijten zijn wel van de partij, maar niet zo extensief als op 'Have You Fed The Fish?'. 'This Is That New Song' had zo een ontroerende song kunnen worden, maar is wat te doorzichtig. Teksten als "Do you know what true romance is? / And could you show me now?" kunnen daar niets aan veranderen.
Damon Gough heeft het deze keer allemaal heel braaf gehouden. Vlotte, eerlijke liedjes met een positieve boodschap, maar de spanning ontbreekt. Ook naar de uitgebreide arrangementen moet er gezocht worden, maar het zit allemaal wel goed in elkaar. Dat is al veel, maar van Badly Drawn Boy valt heel wat meer te verwachten.

Meer over Badly Drawn Boy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.